Stomatologové FN Plzeň léčí ´oheň´ pomocí laseru

Hemangiomy a cévní malformace jsou nezhoubné nádory cév a vývojové stavy, při nichž dojde k nakupení či shluku cévek a mohou dosahovat hloubky až několik centimetrů. Lidově se jim říká oheň, jahodové znaménko.

Jarní servisní akce AUTO CB

Mohou vzniknout kdykoli. Při narození, během dospívání, v dospělosti a pokud se nacházejí v obličejové části, jsou velmi často pro pacienty velkým handicapem.

Odborníci rozdělují tyto malformace podle toho, zda jimi protéká krev rychle nebo pomalu. Pokud krev protéká nízkou rychlostí a tyto struktury jsou povrchově dobře dosažitelné, např. na sliznici dutiny ústní nebo třeba na kůži, jsou dobře léčitelné lasery, které díky specifické vlnové délce (barvě laserového paprsku) přesně působí na krevnaté patologické ložisko pod kůží či sliznicí a ve velké většině je odstraní bez jizevnatého hojení.

Kde tedy dnes jsme? První změnou, ke které došlo v posledních letech, je odklon od strategie "watch and see", tedy vyčkávání, zda malformace eventuálně sama nezanikne. Riziko růstu     a zvětšování je natolik vysoké (cca 40%), že se dnes doporučuje začít s léčbou co nejrychleji.
Postup, který volí stomatologové ve FN Plzeň popisuje primář Stomatologické kliniky MUDr. Daniel Hrušák, Ph.D.:„ Na Stomatologické klinice provádíme tuto metodu v součinnosti s docentem Romanem Šmuclerem po dobu 2 let. Používáme  přístup přes kůži nebo sliznici, při  kterém z blízkého povrchového místa (zpravidla pod kontrolou ultrazvuku nebo jiné zobrazovací metody) vpichem zavádíme tenké skleněné optické vlákno, na jehož konci vystupuje laserový paprsek a právě díky zvýšené absorbci laserového záření dochází  ke koagulaci (popálení) celého shluku cév tvořících toto ložisko. Používají se  diodové lasery,  které jsou dnes již cenově dostupné, neveliké a přenosné. Nejedná se o nějaký high-tech postup vyžadující obrovské finance nebo speciální nástroje.“
 
Doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc. dodává: „Tento postup je vysoce úspěšný a je hrazen ze zdravotního pojišťění. Jeho výzkum započal před lety na univerzitě v Linci a máme již celou řadu pacientů, kteří jsou vyléčeni nebo stabilní po provedení ošetření. Metodu můžeme považovat za vyzkoušenou a standardní. Výkon sám o sobě není stoprocentně účinný při první operaci. Velmi často, zejména v oblastech s nebezpečnými strukturami v okolí, volíme opakované léčebné výkony s postupným zmenšováním ložiska. Vždy můžeme kombinovat jiné postupy, třeba nasazení betablokátorů či rapamycinu. Lze říci, že tento postup je velkým krokem vpřed, zejména pro mladší pacienty, kde ještě malformace nedorostly do takové velikosti, kdy by zaváděním laseru mohlo dojít k těžké krvácivé komplikaci.“

U správně zvolených pacientů je ošetření pouze ambulantní v místním znecitlivění. Laser ale není zázračný prostředek pro každého. Z týmu lékařů oddělení ústní čelistní a obličejové chirurgie Stomatologické kliniky v Plzni se této problematice v poslední době věnuje zejména asistent MUDr. Pavel Andrle. Vždy je v týmu specialistů nutno zvážit nejlepší z několika možností, které pro vaskulární malformace dnes máme.
Laserovou ablací jsou na stomatologické klinice ošetřeni v průměru 1-2 pacienti s cévní malformací obličeje za měsíc. Samotný výkon i pooperační stav hodnotí pacienti kladně, včetně dětí, z dosavadních zkušeností stomatologové FN Plzeň hodnotí laserovou ablaci jako výkon s minimem komplikací.
Stomatologická klinika FN Plzeň je jedním ze dvou pracovišť v republice, kde se léčí pacienti s cévními malformacemi touto unikátní metodou.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka