Synagoga a Světce zvou na symfonii pěti plzeňských řek

V plzeňské synagoze zazní ve čtvrtek světová premiéra díla inspirovaného pěti řekami. Uvedou ho sbory a orchestry z pěti evropských zemí.

Cílená propagace v Plzni

Ve čtvrtek 15. října 2015 zazní ve Velké synagoze v Plzni ve světové premiéře hudební dílo 5 řek, které je věnované Plzeňskému kraji a Evropskému hlavnímu městu kultury Plzni. 18. října 2015 se uskuteční druhé provedení tohoto výjimečného díla v Jízdárně ve Světcích u Tachova. 

Pět plzeňských skladatelů – Jiří Vyšata, Martin Červenka, Pavel Samiec, Tomáš Karpíšek a doc. Jiří Bezděk – zkomponovalo pět symfonických vět. Podkladem pro jejich tvorbu byly čtyři řeky, které se sbíhají do Plzně a pátá, která z ní vytéká. Každý ze skladatelů si vybral řeku svému srdci nejbližší. V hudebním zpracování Radbuzy, Úhlavy, Úslavy, Mže i Berounky se odráží nejen osobitost každého ze skladatelů, ale také jednotlivých řek, krajiny, kterou protékají, její historie a příběhů lidí, kteří s řekami žijí. 

Co všechno tomuto vrcholu projektu 5 řek předcházelo? „ Asi před třemi lety přišla inspirace. Od samého počátku se projekt jevil příliš veliký pro náš Svět podle Jakuba  - dnes zapsaný spolek, který ve stálé podobě tvoříme my dva a naše dcera. Kdybychom ale nepotkali lidi, kteří nám uvěřili a byli ochotní s námi na projektu pracovat, každý podle svých možností, nic z toho, co je dnes připraveno, by nebylo,“ říkají autoři nápadu Jana a Marek Roštíkovi . 

Spolek Svět podle Jakuba se rozhodl složit mladý orchestr ze studentů hudby z několika měst Evropy. 

Byla oslovena Jazepa Vitola Latvijas Muzikas akademija v lotyšské Rize, ze které přijede deset studentů ze smyčcového oddělení. Další školou je Conservatoire royal de Mons z Belgie, jejíž studenti pomohli doplnit některé těžce hledané nástroje jako je například tuba nebo dřevěné dechové nástroje. Kromě hráčů na bicí nástroje přijede z belgického Mons také vnučka známého plzeňského skladatele Jaromíra Bažanta, Silvia Bažantová, která usedne k prvním houslím. Polská Wroclaw posílá smyčcový kvartet a zástupci Karol Lipiński Academy of Music připomínají, že Wroclaw má take pět řek, což je další krásná symbolická spojitost.  

„No a samozřejmě, že nemohou chybět ani naši nejbližší sousedé.  Slovensky sláčik znamená v češtině smyčec a my budeme mít dalších pět skvělých hráčů na smyčcové nástroje ze slovenských Košic  -  Konzervatória Jozefa Adamoviča – tento název přijala košická konzervatoř nedávno a velice si toho váží,“ doplňuje Jana Roštíková a pokračuje: „Zahraniční hudebníci budou tvořit přibližně polovinu orchestru, druhou část se podařilo složit ze studentů plzeňské konzervatoře, za což patří veliký dík vedoucím jednotlivých oddělení, obzvláště pak dechového, které má velice silné zastoupení v orchestru 5 řek. Pomoc přichází také z Prahy v podobě třech kontrabasistů z AMU a Pražské konzervatoře. Několik hostujících profesionálních hráčů se zhostí náročných partů u nástrojů, které se na školách běžně nestudují – jedním z nich je harfa.“ 

Čtyři ze skladatelů využili ve své tvorbě také pěvecké sbory. Sborové party studují společně tři sbory – pražský En Arché a plzeňská Česká píseň pod vedením Vojtěcha Jouzy a také Komorní sbor českých muzikantů, který vede Martin Červenka. V barytonovém sólu uslyšíme plzeňskými diváky a posluchači milovaného Romana Janála, sólistu Národního divadla v Praze a Brně. 

Dirigovat celé těleso přijede Norman Gamboa – dirigent latinsko-amerického původu, který má na svém kontě práci s mnoha orchestry, zároveň pracuje trvale se třemi orchestry ve třech státech Spojených států amerických. Rád si užívá spolupráci s novými a slibnými skladateli a podporuje jejich díla. Svoji práci na projektu věnuje bez nároku na honorář všem tvrdě a pilně pracujícím a hudbu milujícím studentům a mladým hudebníkům.

Od 10. 10. 2015 začne celý orchestr pod vedením Normana Gamboa společně zkoušet nejdříve v prostorách Domu hudby, poté ve velkém sále Peklo a nakonec proběhnou dvě generálky ve Velké synagoze. 

Autoři projektu věří, že jeho přínos spočívá kromě vzniku nového hudebního díla, které vypovídá univerzálním jazykem o našem městě i kraji, také ve vzájemném poznání se všech lidí, kteří na projektu pracují, v možnosti navázání spolupráce jednotlivých škol, v možnosti získání cenných zkušeností mladších účastníků zapojených do tělesa na vysoké profesní úrovni, ve společném zdolání velkého úkolu.

Projekt 5 řek má záštitu ministra kultury pana Mgr. Daniela Hermana a náměstka hejtmana Plzeňského kraje pana Jiřího Stručka. Jde o jeden z velkých projektů v rámci hlavního hudebního programu Plzně 2015, který připravilo občanské sdružení Svět podle Jakuba ve spolupráci s plzeňskou konzervatoří a dalšími institucemi.

Vstupenky v ceně 150 Kč jsou k dostání v předprodeji na portále Plzeňská vstupenka nebo na místě. Koncert začíná v 19 hodin.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka