V Újezdu vznikne pamětní místo, připomene zbořenou kapli svaté Anny

Unikátní pamětní místo by mělo vzniknout na náměstí Karla Panušky v plzeňském Újezdu. Moderní architektonický prvek si klade za cíl připomenout neogotickou kapli svaté Anny.

Jarní servisní akce AUTO CB

Ta zde byla postavena ke konci 19. století a o 70 let později zbořena. S nápadem přišli místní obyvatelé, kteří se nyní mají možnost s projektem seznámit. 

„Městský obvod tuto iniciativu podpořil a zadal architektům ztvárnění uměleckého nebo architektonického díla, které by odkazovalo na připomínku zaniklého místa a zároveň by zanechalo stopu dnešní doby. Studii 1. března představíme obyvatelům Újezdu. Doufáme, že se jim bude líbit,“ doplnil místostarosta ÚMO Plzeň 4 Jan Kakeš. „Návrh vychází z ideje připomenout zaniklou stavbu dílem, které není přímo architekturou, ale určitým odrazem původní stavby. Dílo tvoří jakési torzo znázorněné svislými liniemi tyčí porostlých popínavými rostlinami,“ popisuje architekt Marek Marovič. Pamětní místo vychází z původního půdorysu kaple a mělo by tak být zajímavým moderním architektonickým prvkem, kde by se lidé mohli zastavit a odpočinout si. „Na myšlenku pamětního místa mne přivedla cyklistika. Skoro každá vesnička má na návsi kapličku nebo nějakou historickou stavbu, která vytváří jakýsi symbol daného místa. V Újezdu takové místo nemáme. Proto bych byl rád, aby se to změnilo. V plánu je také zapojení tohoto místa do speciální aplikace, která formou hry motivuje cyklisty a turisty k navštívení zajímavých míst u nás i v zahraničí,“ dodává autor myšlenky Vladislav Štrunc. 

Mešní kaple svaté Anny vznikla v roce 1892–1893 díky finančnímu daru tehdejšího faráře z Bukovce Jana Říhánka. Ten ve své poslední vůli daroval peníze na stavbu kaple v Bukovci. Zde již však kaple stála, proto se místní lidé rozhodli, že nechají postavit kapli právě v Újezdu. Kaple byla postavena pod vedením zednického mistra Jiřího Tomáška a v roce 1893 byla na svátek svaté Anny vysvěcena plzeňským arciděkanem Františkem Heroldem. Kaple tvořila dominantu návsi až do konce 1. světové války, kdy do její těsné blízkosti přibyl pomník padlých rodáků z Újezdu. Roku 1963 byla pravděpodobně z ideologických důvodů zbořena. Původní pomník byl přesunut a byl doplněn o pamětní kámen připomínající oběti odboje z 2. světové války.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 21.02.2023 14:05



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka