Výstava v sadech od úterka ukáže, co za tři roky vypěstovali Plzeňané ve veřejném prostoru

Vernisáž výstavy PĚSTUJ PROSTOR 2012-2015 a dernisáž projektu ZEN PLZEŇ: SOCHA PRO PLZEŇ oživí v úterý 20. 10. od 17 hodin Smetanovy sady před vědeckou knihovnou.

Jarní servisní akce AUTO CB

 Oba projekty spojuje téma veřejného prostoru – díky programu Pěstuj prostor se do jeho zlepšování již třetím rokem zapojují stovky občanů; projekt Zen Plzeň zase zkoumá roli umění v plzeňském veřejném prostoru, a v případě intervence „Socha pro Plzeň“ i vztahy v rámci evropského kulturního prostoru. Součástí happeningu bude komentovaná prohlídka výstavy Pěstuj prostor 2012-2015 s autory jednotlivých projektů i veřejná debata o umění a drobné architektuře ve veřejném prostoru.

„Výstavou chceme ukázat, co vše se v Plzni děje okolo veřejného prostoru a architektury. Ať už to jsou projekty aktivních lidí, kteří dali podnět do naší otevřené výzvy, snaha některých místních škol nebo akce realizované přímo námi. Za těch několik let se začali lidé o veřejný prostor mnohem více zajímat. Přicházejí jako dobrovolníci, aby ho pomohli vylepšit. Konají se zde desítky a desítky nových akcí. A toho, že máme v Plzni „našlápnuto“, si všímají i v jiných městech,“ vysvětluje Marek Sivák, architekt a spoluzakladatel spolku Pěstuj prostor, z. s.

Mezi nejúspěšnější projekty Pěstuj prostor, který vznikl v roce 2012 v rámci Plzně – Evropského hlavního města kultury 2015 a dnes funguje jako samostatný spolek, patří např. oživení bývalé Městské plovárny, zvelebení Pramenů na Roudné, pravidelné přednáškové cykly nebo kontinuální otevřená výzva, do které občané každoročně zasílají desítky podnětů na zlepšení veřejného prostoru. Velkou oblibu si získal i odborně popularizační průvodce po architektuře Plzeňský architektonický manuál (PAM) nebo netradičně pojímané plzeňské Dny architektury. Pěstuj prostor také spolupracuje s městem Plzní a městskými obvody na proměnách veřejných prostranství za účasti veřejnosti. 

Dernisáž projektu Socha pro Plzeň přivítá zpět v Evropském hlavním městě kultury dílo Matěje Al Aliho, Petra Duba a Tomáše Moravce, které v dubnu 2015 na základě losu umělci odvezli do partnerského města Regensburg. Socha se vrací ze své diplomatické mise v Historickém muzeu (Historisches museum), aby podala zprávu o autenticitě kulturních vztahů s tímto partnerským městem a mohla být předána městu Plzeň. 

„Celou akci zakončí beseda o roli umění a drobné architektury ve veřejném prostoru. Kdo o projektech rozhoduje, čím je podporován i omezován jejich vznik a co mohou městu přinést? Debatu o těchto, ale i dalších otázkách spojených se současným veřejnoprostorovým a komunitním uměním bude moderovat historik umění Rostislav Koryčánek a zapojí se do ní návštěvníci happeningu, zástupci města, umělci, architekti i aktéři z neziskové sféry. Je nám ctí, že pozvání do debaty přijal i náměstek primátora, pan Martin Baxa,“ říká Karina Kubišová, manažerka projektu Zen Plzeň ze společnosti Plzeň 2015, o. p. s. 

Výstava Pěstuj prostor 2012-2015 bude na místě k vidění do 11. 11. 2015, kdy se od 18.00 koná slavnostní dernisáž s druhou komentovanou prohlídkou. Socha pro Plzeň bude vystavena na plzeňské radnici do 12. 12. 2015. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka