Divadlo ALFA si připomene svých 50 sezón výstavou

Divadlo ALFA hrálo za dobu své existence na čtyřech kontinentech světa a tleskali mu lidé na více než stovce zahraničních zájezdů, nejlépe ho ale znají diváci doma. Snad každý Plzeňan navštívil některé z představení, ať už se školou či školkou, později jako rodič s vlastními dětmi nebo dospělý divák.

Jarní servisní akce AUTO CB

Skupova Plzeň
32. ročník mezinárodního festivalu loutkového a alternativního divadla 8. – 12. 6. 2016, Plzeň

Divadlo ALFA hrálo za dobu své existence na čtyřech kontinentech světa a tleskali mu lidé na více než stovce zahraničních zájezdů, nejlépe ho ale znají diváci doma. Snad každý Plzeňan navštívil některé z představení, ať už se školou či školkou, později jako rodič s vlastními dětmi nebo dospělý divák. V září uplyne 50 let od první premiéry pro děti. Divadlo si toto výročí připomene už nyní v rámci festivalu Skupova Plzeň výstavou „50 sezón Divadla ALFA“.

Od úterý 7. června budou fotografie z přibližně třiceti úspěšných inscenací instalovány ve foyer divadla. „Nabízelo by se, aby jich bylo taky přesně 50 (tento počet bychom určitě naplnili), ale protože ALFA se stále cítí být duchem mladá, bude jich jen kolem třiceti,“ vysvětluje autor výstavy a dlouholetý dramaturg Divadla ALFA Pavel Vašíček a dodává, že divadlo je na tom podobně jako Jára Cimrman. Dat, kdy si může připomínat své „narozeniny“ má na výběr hned několik: a) 1951 založení Krajské loutkové scény v Karlových Varechb) 1963 sloučení karlovarského divadla s kabaretem, sídlícím v ALFĚ na Americké tř.c) 1966, kdy tamtéž zahájilo činnost DIVADLO DĚTÍ-ALFA v Plzni.

„Usoudili jsme, že správně je za c), a že tedy 8. září 2016 uplyne právě 50 let od premiéry hry ‚Bleděmodrý Petr‘, po níž pak následovalo 215 dalších premiér. Moskevská se jmenuje Americká, DD-ALFA se překřtilo na Divadlo ALFA a sídlí na Rokycanské 7,“ říká Pavel Vašíček. Prohlídkou výstavy je vhodné doplnit návštěvou Muzea loutek v Plzni, kde se nachází rozsáhlá expozice historie Divadla ALFA, včetně originálních scénografií a loutek.

Výstava „50 sezón Divadla ALFA“ bude ve foyer volně přístupná do konce sezóny, do 30. června, vždy od pondělí do pátku od 8:00 do 15:30.

32. ročník Skupovy Plzně slavnostně zahájí ve středu 8. června unikátní loutkářská verze Mozartovy Kouzelné flétny v podání německého uskupení Thalias Kompagnons and ensemble KONTRASTE. Spojovacím prvkem festivalu je letos loutka napříč uměleckými obory, druhy a žánry. Program zavede diváky do prostředí nejen tradičního či méně tradičního loutkového divadla, ale i do světa grotesky, opery, němého filmu, rockových koncertů či do oblasti non-verbálního divadla, klasické hudby, malby, videoartu nebo sochařství. V soutěži se letos utká 16 inscenaci českých loutkových a alternativních divadel.

Diváci se mohou těšit mimo jiné na nový projekt Cirku La Putyka Biograf, novinky Divadla DRAK, Naivního divadla Liberec, domácího Divadla ALFA nebo na pozoruhodnou inscenaci La Loba, oceněnou festivalem v Edinburghu. Kromě soutěžních představení to budou i mimořádné zahraniční novinky - inscenace Sibiria německého souboru Figurentheater Wilde & Vogel, dubnová premiéra slovenského uskupení Med a Prach a mnoho dalších špičkových počinů české i světové loutkářské a alternativní scény.

Podrobnosti na www.skupovaplzen.cz

Vstupenkyje možné zakoupit ve všech prodejních místech systému Plzeňská vstupenka a také přímo v pokladně Divadla ALFA, otevírací doba: PO - PÁ 8.00 - 15:30 hod. Pokladna Divadla ALFA je také otevřená vždy 1 hodinu před představením.

Vstupenka do Divadla ALFA platí jako jízdenka MHD v Plzni - jednu hodinu před a jednu hodinu po představení!

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 07.06.2016 09:12




5 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka