Alfa v nové sezóně: loutky, experimenty, výstavy, výročí…

S více než dvaceti tituly pro děti mládež a čtyřmi novými inscenacemi v přípravě vstupuje do nové sezóny plzeňské Divadlo Alfa. Tu první, dobrodružnou „Cestu do středu Země (sopouchem Milešovky)“, právě v těchto dnech zkouší herecký soubor Alfy pod vedením režiséra Tomáše Procházky.

Jarní servisní akce AUTO CB

Premiéry sezóny 2016/17

„Cesta do středu Země (sopouchem Milešovky)“ je inspirována dílem francouzského spisovatele Julesa Vernea a filmy režiséra Karla Zemana. Poprvé se v Divadle Alfa představí režisér Tomáš Procházka (spolupracoval úzce se souborem Buchty a loutky) a scénograf Robert Smolík (držitel řady ocenění a vedoucí katedry scénografie KALD DAMU). Tým doplňuje hudebník Jan Burian ml., vnuk plzeňského rodáka a slavného divadelníka E. F. Buriana. Inscenace vzniká zajímavou technikou 

live – puppet video animace, která kombinuje loutkové divadlo a film. „Zjednodušeně jde o to, že loutkáři vodí loutky ve filmovém záběru pod kamerou a divák tak vidí výsledný obraz jak ve skutečnosti, tak na plátně. Tato technika dovoluje použití filmových triků a pro Vernův (Zemanův) svět prehistorických monster je ideální. A protože v regionu jsou hned dvě významná paleontologická naleziště u Radnic a u Nýřan, vyzvali jsme ke spolupráci Západočeské muzeum v Plzni. Jedná se o první společný projekt tohoto druhu, vzniká totiž dílna pro školy, která bude na inscenaci navazovat,“ prozrazuje ředitel Divadla ALFA Jakub Hora. Premiéra: 10. října 2016.

V prosinci ožijí na jevišti Kosprd a Telecí, dva malí hrdinové oblíbené knihy Evy Papouškové „Kosprd a Telecí“, která získala v roce 2012 ocenění Zlatá stuha v kategorii beletrie pro děti. A letos Eva Papoušková, scenáristka, překladatelka a spisovatelka nadšeně souhlasila s divadelní adaptací tohoto zábavného a dojemného příběhu přátelství dvou předškoláků s nezvyklými příjmeními: Kosprd a Telecí. (Režie: umělecký šéf Divadla Alfa Tomáš Dvořák, výprava: Ivan Nesveda). 

Výjimečné dílo českého venkovského realismu - „Gazdinu robu“ Gabriely Preissové – přiblíží dospívajícímu publiku současnými divadelními prostředky tvůrčí tým z královéhradeckého Draku, režisér Jakub Vašíček a dramaturg Tomáš Jarkovský. V dlouhodobé dramaturgické linii sleduje Alfa mladistvé hrdiny, kteří jsou teenagerům blízcí: po „Hamleteenovi“ a Miloši Hrmovi z „Ostře sledovaných vlaků“ to tedy bude ženská hrdinka, Eva krajčířka. Premiéra: únor 2017.

Posledním titulem sezony bude pohádka „O třech silácích“. Režisér Tomáš Dvořák pokračuje v osvědčené spolupráci s libereckým dramaturgem a dramatikem Vítkem Peřinou, který píše pro Alfu další autorský text (vzpomínáte třeba na „Otesánka“?). Zázemí Alfy dobře zná, a proto hru píše na těla tří siláků ze souboru, tj. Petra Borovského, Martina Bartůška a Josefa Jelínka. Malí diváci se mohou těšit na zcela novou pohádku o třech bratrech, kteří ne vždy dokáží táhnout za jeden provaz, aby nakonec zjistili, v čem kouzlo sourozenců vlastně spočívá. Premiéra: červen 2017.

Zajímavá výročí nové sezóny

V nadcházející sezóně si Alfa připomíná také několik výročí. Plzeňské divadlo pro děti a mládež slaví letos kulatou 50. sezónu. Dlouholetý umělecký šéf Divadla Alfa Tomáš Dvořák slaví šedesáté narozeniny. A nestor plzeňského loutkového divadla Josef Skupa slaví v příštím roce hned několik výročí. 8. ledna uplyne 60 let od smrti Josefa Skupy, 16. ledna 125 let od jeho narození. A festival Skupova Plzeň se poprvé uskutečnil 26. – 29. ledna 1967, tedy od první Skupovky uplyne již 50 let. Proto se Divadlo Alfa spojilo s plzeňským Muzeem loutek a chystá unikátní výstavu věnovanou dílu Josefa Skupy.

Kromě těchto novinek připravuje Divadlo Alfa v nadcházející sezóně další programy:

* každý rok oslovuje Malé divadlo z Českých Budějovic jiné tuzemské ansámbly a společně připravují večery scénického čtení z nově přeložených her pro děti a teenagery nazvané Trojčtení. Letos oslovili plzeňskou Alfu a brněnský Buranteatr. V listopadu divadla čeká seriál společných čtení ve všech zúčastněných městech a také v Praze. Plzeň bude hostitelskou scénou 9. listopadu.

* 19. listopadu se Divadlo Alfa poprvé připojí k Noci divadel. Rodiny s dětmi čeká hravé odpoledne, které začne ve 14 hodin hostujícím představením a bude pokračovat zábavnou bojovkou na různých místech divadelní budovy.

* v prosinci se mohou diváci těšit ještě na jednu novinku. Protože se na výsluní vrací žánr vyprávění (nyní zvaný „storytelling“) a Divadlo Alfa tento trend zaujal, nabídne rodinám s dětmi klubový pořad s dudákem, zpěvákem a lidovým vypravěčem Josefem Kunešem z Domažlic. Přijte teky hyjtu! 10. prosince do klubu Divadla Alfa.


Hostující divadla

A na jaká hostující představení vás Divadlo Alfa pozve? Ve výběru jsou například pohádky „Dlouhý, široký a bystrozraký“ pražského studia Damúza nebo „A do třetice všeho…“ královéhradeckého Draku. Dospělé diváky zve Alfa na „Hamlety“ pražského Divadla Na zábradlí nebo silný příběh vycházející z prostředí západních Čech „Cejch“ chebského divadla.


Alfa v zahraničí

Plzeňští loutkáři se samozřejmě chystají i v letošní sezóně prezentovat české umění v zahraničí. Již na konci září uvedou dvakrát inscenaci „Don Šajn a Johanes Doktor Faust“ v Itálii. Na příští rok projevili o inscenace Divadla Alfa zájem festivaly v Dánsku a Turecku.


Vstupenka jako jízdenka

Od října mohou opět děti a rodiče navštěvovat tradiční sobotní rodinná divadelní představení. Pro plzeňské i mimoplzeňské školy hraje Alfa již od poloviny září. Vstupné na představení je stejné jako v minulých letech, návštěvníci mohou použít vstupenku do divadla jako jízdenku MHD. 

Vstupenky je možné zakoupit ve všech prodejních místech systému Plzeňská vstupenka nebo přímo v pokladně Divadla Alfa (vchod ze Spolkové ul., vedle hlavního vchodu). Otevírací doba: PO - PÁ 8.00 - 15:30 hod. Vstupenky jsou zde k dostání vždy také 1 hodinu před představením.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 25.09.2016 12:20



5 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka