Aplikaci Skryté město si stáhlo už 5000 lidí, nově nabízí audio verzi ve třech jazycích

Netradiční průvodce po Evropském hlavním městě kultury přináší návštěvníkům možnost odkrýt za pomoci obyvatel nepoznanou tvář města a proniknout do míst, kam běžný turista nezavítá.

Cílená propagace v Plzni

 Jednou z možností, jak Plzeň poznávat, je unikátní aplikace Skryté město, která na léto nabízí nové audio verze v češtině, němčině a angličtině. Tištěnou alternativou k mobilní aplikaci je kniha Průvodce Skrytým městem. Další součástí Skrytého města jsou sousedské a architektonické procházky, na které se od začátku roku vydalo na 600 návštěvníků. V současné době vzniká nová letní nabídka zážitkových kurzů a jiných aktivit. Součástí projektu je i Plzeňské rodinné fotoalbum, jehož výstava probíhá v DEPO2015, a on-line mapa příběhů.

Projekt Skryté město je unikátní zapojením nových technologií a komunitní umělecké práce. Setkaly se tu spolek Kvas, který inicioval tvorbu interaktivní skryté mapy a mobilní aplikace, a oddělení Participace společnosti Plzeň 2015, které rozvinulo projekty Plzeňské rodinné fotoalbum a Plzeňská pohostinnost, zahrnující sousedské procházky a další zajímavé nabídky plzeňských obyvatel. „Projekt Skryté město je jedním slovem unikátní.  Prostřednictvím dosud neznámých a skrytých příběhů z nedávné historie umožňuje porozumět našemu současnému bytí i pochopit, proč jsme tady a teď, a jaký je náš vztah k tomu, co se zde stalo. Příběhy formovaly naši současnost,“ uvádí Martin Baxa, první náměstek primátora a předseda správní rady společnosti Plzeň 2015 a dodává, že projekt má směle nakročeno se vyvíjet, a rozšiřovat tak povědomí o zajímavých událostech Plzně.

„Naše mobilní aplikace, která je určená pro pro iOS a Android, má od tohoto týdne 7 zážitkových tras po Plzni v audio verzi. Audio verze existovala už dříve u procházky s pivovarským bednářem Václavem, nově uslyšíte hlas architektky Martiny, designérky Veroniky, cizinky Iriny, rebela Roberta, amerického veterána Tonyho a desetileté Terezky. Turisté se ale mohou vydat i do regionu, kam je koncipováno 15 komiksových tras na téma baroka a industriálu, které mají rovněž své audio verze. Díky tomu je obsah aplikace uživatelsky mnohem atraktivnější,“ upozorňuje Jakub Deml, zástupce spolku KVAS. Německá mutace pro aplikaci vznikla ve spolupráci s Univerzitou v Regensburgu, která byla kofinancována z  Evropského fondu pro regionální rozvoj. 

Tištěnou alternativou k mobilní aplikaci je knížka Průvodce Skrytým městem, která vyšla v českém jazyce na přelomu května a června. Aktuálně je v prodeji v Meeting Pointu, v DEPO2015 na Zastávce nebo v Pivovarském muzeu, další místa jsou v jednání. Cena knihy je 199 korun, se slevou ji lze zakoupit na sousedských procházkách za 120 korun. „Průvodce Skrytým městem vypráví příběh Plzně skrze konkrétní místa a lidské příběhy k nim se vážící. Výběr šedesáti osmi příběhů seřazených do 11 témat dokazuje, že západočeská metropole je víc, než čím se může na první pohled zdát. Plzeň má co vyprávět, je plná protikladů a zrcadlí historii nejen naší země, ale i celé Evropy. S pomocí historiků a pamětníků ožívají významné události, silné osobní příběhy i veselé historky. Obsah publikace je převážně výběrem nejnavštěvovanějších příběhů z on-line Mapy Skrytého města (mapa.skrytemesto.cz), která vznikla v roce 2014 jako součást projektu Plzeň – Skryté město,“ říká Jakub Deml. 

Plzeň lze poznávat také prostřednictvím sousedských a architektonických procházek, které představují jak historii, tak současnost daných míst, skrze setkávání s pamětníky a obyvateli a odhalují paměť a identitu jednotlivých městských částí.  Od ledna se uskutečnilo 16 sousedských a architektonických procházek, na které se celkem vydalo na 800 lidí. Pravidelně se konají vždy první sobotu v měsíci a také při speciálních akcích, jako byl například Evropský den sousedů. 

V období letních prázdnin se zájemci mohou vydat 4. července na procházky Tour de Doubravka a Bezovka -tajemství vil a 1. srpna na Petrohrad z příběhů a Jižní Předměstí. Cena vstupenky je 50 korun a je třeba ji zakoupit předem, protože kapacita procházek je omezena. Cena vstupenky na místě je 100 korun. Prodej na www.plzenskavstupenka.cz, www.eventim.cz. Mimo výše uvedené termíny si zájemci mohou na stránkách www.skrytemesto.cz  stáhnout katalog a objednat procházky. V rámci nových zážitkových nabídek si turisté mohou vyzkoušet kurzy vaření s Tomášem Poppem či si mohou jít popovídat na střechu bývalého kina Elektra s vizionářem Jakubem Marešem a mnoho dalšího. 

„Do konce roku nás pak čeká ještě přibližně 18 procházek – opět vždy první sobotu v měsíci. V září navíc další během dobrovolnického festivalu Anděl Fest, kdy chystáme například i ‚Procházku s hendikepem‘. V současné době se připravujeme 5 nových procházek a s tím spojené rozšířené vydání katalogu,“ říká Kristýna Jirátová, manažerka pro komunitní umění Plzně 2015.

„Projekt Plzeň Skryté město se účastní Kreativního inkubátoru DEPO2015, v jehož rámci teď připravuje budoucí udržitelný model pro rok 2016. Cílem je podpořit lokální zájem o historii a kulturní dědictví, dále připravit alternativní nabídky pro zahraniční turisty,“ uvedl Christian Potiron, manažer participace Plzně 2015 Více na www.skrytemesto.cz 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka