Chcete divadlo u vás doma? Hlaste se do středy

Od 30. listopadu do 2.prosince budou mít i plzeňští diváci možnost v rámci 5. ročníku mezinárodního festivalu dokumentárního divadla Akcent získat inspirativní náhled do způsobů rozhodování evropských institucí.

Jarní servisní akce AUTO CB

Představení Home Visit Europe (Evropa u vás doma) lze dle tvůrců, významného německého tvůrčího kolektivu Rimini Protokoll sbalit do příručního zavazadla. Průkopníci světového dokumentárního divadla, do něhož neangažují profesionální umělce, ale "experty na život", vytvořili společenskou hru odehrávající se v soukromém bytě. Dvanáct účastníků, kteří jsou aktéry i diváky, je originální a vtipnou formou vedeno k úvahám o budoucnosti Evropy. Potenciální hostitelé, kteří by k sobě domů chtěli pozvat „návštěvu z Evropy“ a proměnit tak svůj byt v divadelní scénu, se mohou do 25. listopadu přihlásit na adrese hodousova@plzen2015.cz.

Co se stane, když se naše „osobní“ stane najednou součástí toho „společného“ a naopak? Jak demokratická bude Evropa budoucnosti? Jak budeme my, Evropané, reagovat na stoupající nezaměstnanost mladých lidí, zadluženost států, obavy z cizinců, antidemokratické tendence a euroskepsi? Jsme schopni solidarity? Jak moc se vyplatí soucítit s druhými? 5. ročník mezinárodního festivalu dokumentárního divadla Akcent přináší inspirativní náhled do nejrůznějších forem scénického umění, které se zabývá aktuálními otázkami současnosti. 

Od 19. listopadu uvede festival výběr toho, co na poli dokumentárního, angažovaného divadla či divadla s označením „social specific“ vzniklo, a to jak ve světě, tak i u nás. Od 30. listopadu pak festival pokračuje v Plzni v rámci programu Evropského hlavního města kultury 2015.

„Jsem hrdý na to, že díky spolupráci s divadlem Archa budeme mít v Plzni nesmírně aktuální a inovátorské divadlo. Každý sám doma může zažít, co to znamená, být evropskou institucí a dělat důležitá rozhodování. Představení reprezentuje naší existenci v Evropské unii, rozpor mezi solidaritou a vlastními zájmy. Demonstruje současnou společenskou a politickou situaci a umožní účastníkům představení autentický zážitek, který posouvá debatu o demokratických principech v Evropě do osobní roviny,“ vysvětluje kontext programový ředitel Plzně 2015 Jiří Sulženko.

Akcent nabídne jevištní i mimojevištní akce, divadlo bez herců, představení, která mají formu hlasování, připomínají společenskou hru či jsou zážitkovou večeří. Kromě toho zavede diváky do pražských a plzeňských domácností a umožní jim vyzkoušet si na vlastní kůži účast v konkurzu na roli. Výjimečný je i fakt, že téměř polovina uváděných produkcí vzniká přímo na místě a na míru místnímu prostředí.

„Společným jmenovatelem, který se vine celým naším programem je osobní a společné, individuální a kolektivní zodpovědnost každého z nás. Kterýkoli z projektů letošního Akcentu nabízí zcela jiný pohled na toto na první pohled otřepané téma a dodává mu osobitý, mnohdy alarmující výraz v kontextu českého prostředí a naší každodenní reality“, říká umělecká ředitelka festivalu AKCENT Jana Svobodová. 

Kdo se cítí být více Evropanem než občanem své vlasti? Kdo někdy lhal o své národnosti? Kdo se bojí budoucnosti? Představení Home Visit Europe (Evropa u vás doma) lze dle tvůrců, významného německého tvůrčího kolektivu Rimini Protokoll (Helgard Haug, Stefan Kaegi, Daniel Wetzel), sbalit do příručního zavazadla. Průkopníci světového dokumentárního divadla, do něhož neangažují profesionální umělce, ale "experty na život", vytvořili společenskou hru odehrávající se v soukromém bytě. Dvanáct účastníků, kteří jsou aktéry i diváky, je originální a vtipnou formou vedeno k úvahám o

budoucnosti Evropy, ke konfrontacím svých představ, analýzám svých vlastních strachů, zklamání a nadějí. Potenciální hostitelé, kteří by k sobě domů chtěli pozvat „návštěvu z Evropy“ a proměnit tak svůj byt v divadelní scénu, mohou do 25. listopadu přihlásit svůj byt na adrese hodousova@plzen2015.cz. Dvanáct repríz, které proběhnou v pražských domácnostech a následně i v Plzni, doplní evropskou mapu míst, kde se dosud projekt uskutečnil. Součástí konceptu je i socio-demografická statistika, kterou Rimini Protokol průběžně zveřejňuje na webových stránkách http://homevisiteurope.org/. Vstupenky a rezervace k účasti na společenské hře v roli hráčů (ne hostitelů) najdete na www.plzenskavstupenka.cz, místo konání bude upřesněno po emailu.

Bytové divadlo „Evropa u vás doma“ v Plzni:

30. 11. v 16:30

30. 11. v 20:30

1. 12. v 16:30

1. 12. v 20:30

2. 12. v 16:30

2. 12. v 20:30



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 23.11.2015 17:03



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka