Co-hackathon vymýšlel pomoc a zábavu pro děti v nemocnici

Poslední hackathon v letošním roce v režii plzeňského SIT Portu byl jedním slovem rekordní. Šlo o největší akci svého druhu, která se v technologickém parku TechTower od jeho otevření konala.

Cílená propagace v Plzni

Zúčastnilo se ho na 70 hackerů z různých míst Česka a přijeli i středoškoláci z prestižní školy ve slovenském Popradu. Co-hackathon s podtitulem „Nemocnice, kde zábava pomáhá léčit“ byl o spolupráci jednotlivých účastníků a především o pomoci dětem, které se ocitnou v nemocnici. Oba hackathonové dny 8. a 9. prosince 2023 provázela neuvěřitelná atmosféra plná emocí, skvělých nápadů a chuti pomáhat.

„Hackathony jsou v dnešní době moderní akcí pro mladé, ve které mohou ukázat svůj talent a schopnosti. Teď jsme jim dali příležitost vymyslet, jak díky moderním technologiím pomoci dětem se strachem z lékařů, z různých vyšetření a nemocničního prostředí. Během 24 hodin hackeři vymysleli řadu pěkných nápadů, z nichž některé mají šanci rozvíjet se dál. A pokud řešení pomůže byť jen jednomu pacientovi, pak to určitě mělo smysl,“ zdůraznil Daniel Kůs, radní města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání.

V rámci tří připravených výzev vznikla řada zajímavých projektů. „Na prvních příčkách se umístila aplikace s názvem Osobní zdravotní karta pacienta, která pomůže vyjádřit pocity, obavy a odstraní jakýkoli ostych před nemocničním personálem. Další projekty pracovaly na zábavných hrách ve virtuální realitě, které rozvíjí fantazii a kognitivní schopnosti malých pacientů. Zajímavým nápadem byl i web Chystám se do nemocnice, jenž nabízí pomoc pacientům i jejich rodičům s přípravou na hospitalizaci,“ popsala výsledky hacku Anna Čudáková, projektová manažerka SIT Portu Správy informačních technologií města Plzně.

Partneři akce, společnosti RTsoft, s.r.o. a CIE Group, kteří poskytli finanční i věcné ceny a především odborný mentoring, jsou rozhodnuti na vývoji některých aplikací s žáky dále pracovat a v projektech je vést. „To je přidaná hodnota našich hackathonů. Nejenže vytváříme komunitu mladých lidí se společnými zájmy, ale propojujeme je se světem již fungujících firem a pomáháme v rozvoji a nastartování jejich kariéry. Velmi brzy pak studenti získávají cenné odborné zkušenosti a mají mnohem jednodušší vstup do další životní etapy. Všechny takové aktivity řadíme do Plzeňského inovačního ekosystému PINE, díky kterému se staráme o talenty v každém věku,“ zdůraznil Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně, jenž usedl v porotě.

Hackathonová sezona 2023 v SIT Portu obsahovala šest hacků zaměřených na spolupráci, marketing, na ovládání robotického psa SPOTA, česko-švýcarskou spolupráci nebo speciální hack pro studenty gymnázia a střední školy v Rokycanech. Právě Co-hackathon zaměřený na spolupráci středoškoláků vznikl loni na popud Střední průmyslové školy elektrotechnické, Plzeň. Jeho letošní téma pak iniciovala herní specialistka z Dětské kliniky FN Plzeň Lída Romová. Akce v TechToweru se osobně zúčastnila, hackerům poskytovala konzultace a podle jejího nadšení je zřejmé, že řada nápadů má potenciál malým pacientům opravdu pomoci.

Správa informačních technologií města Plzně je příspěvkovou organizací města, která pracuje na usnadňování každodenního života obyvatel Plzně a zaměstnanců městských organizací. Díky dlouhodobé zkušenosti a znalosti veřejných služeb přichází s mnoha technologickými inovacemi podporujícími rozvoj chytrého města. Díky Plzeňskému inovačnímu ekosystému PINE usnadňuje život v regionu, rozvíjí talenty a inspiruje k podnikání. Kromě poskytování IT služeb jsou jejími součástmi Centrum robotiky, Drony SIT a SIT Port s otevřeným technologickým parkem TechTower.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
22.12.2023 07:06



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka