David Růžička pokřtí v pátek knihu Obři, trpaslíci, vodníci a skryté poklady

Obři, trpaslíci, vodníci a skryté poklady - nejkrásnější pověsti, tak se jmenuje nejnovější kniha plzeňského autora Davida Růžičky, vydaná nakladatelstvím Alpress.

Jarní servisní akce AUTO CB

A  nač se mohou čtenáři těšit? Na hrady a zámky i skály, rybníky či obyčejná stavení, vše, co je po celé České republice nějak opředeno kouzelnými pověstmi o tajemných obrech, trpaslících, vodnících, zbloudilých duších či strašidelných tvorech, velký prostor je ovšem věnován i autorově regionu: Plzeňskému kraji a západu Čech vůbec.  „Snažím se přiblížit i méně známé příběhy, co se vyprávěly třeba v pohraničí,“ přibližuje svůj autorský záměr David Růžička a dodává: „ti, kdo měli možnost do knihy již nahlédnout, oceňují v řadě případů i jisté dovysvětlení souvislostí některých z příběhů; např. každý ví, že výbuch bolevecké muničky inspiroval Karla Čapka, dlícího tou dobou coby vychovatel na zámku Chyše, k románu Krakatit, ne každý ovšem slyšel, že vyprávěnky služebných o zjevení chyšské hraběnky, kdysi toužící po dlouhověkosti, stály u zrodu Čapkovy divadelní hry Věc Makropulos.  Podobných překvapení je kniha plná. Kolik čtenářů tuší, ke které z regionálních tvrzí se váže pověst O princezně se zlatou hvězdou na čele, apod.? Čtenáře v západních Čechách mohou zaujmout i méně známé pověsti z Tachovska, Stříbrska, ale třeba i z Karlovarského regionu.

Křest knihy se odehraje 12. května 2017 od 16ti hodin sošky Jarušky (Andělíčka) na břehu Košuteckého jezírka v Plzni – Bolevci. Kmotrem knihy se stane starosta prvního plzeňského obvodu Miroslav Brabec.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 11.05.2017 14:09



4 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka