Evropskými hlavními městy kultury se po Plzni stanou Wrocław a San Sebastián

Co zažívala Plzeň přesně před rokem, nyní netrpělivě očekávají statisíce diváků v Polsku a Španělsku. Přípravy na zahájení celoročního programu kulturních akcí vrcholí.

Cílená propagace v Plzni

Titul Evropského hlavního města kultury od Plzně a belgického Monsu přebírají další dvě města Evropské unie: historické polské město Vratislav a baskický přístav Donostia - San Sebastián.

Wrocław: „Spaces for Beauty“

Vratislav se stane v pořadí 31. pomyslným kulturním centrem Evropy již příští víkend. Do třídenního „Probouzení“ se zapojí více než 2000 umělců – hudebníků, zpěváků, artistů, ale i cyklistů, vojáků a kostýmovaných herců. Ti spolu s mnoha tisíci místních obyvatel vytvoří čtyři průvody, připomínající dlouhou a poutavou historii města, které je čtvrtým největším a současně i jedním z nejstarších polských měst. V neděli 17. ledna se proudy setkají v centru města, kde se odehraje slavnostní zahajovací ceremoniál. Město zaplní lákavě vonící foodtrucky, budou otevřené četné hudební kluby, hospůdky i muzea a galerie. Wroclaw 2016 láká také na zajímavé výstavy; během zahajovacího víkendu se odehraje vernisáž děl španělského sochaře baskického původu Eduardo Chillidy (jeho skulptury se nacházejí například před sídlem UNESCO v Paříži, před Meyerson Symphony Center v Dallasu nebo sídlem Světové banky ve Washingtonu) či rozsáhlé expozice v Muzeu architektury „Made in Europe. 25 let ceny EU za současnou architekturu – Mies van der Rohe Award”. Tato výstava byla součástí benátského Bienále výtvarného umění 2015 a viděli ji také účastníci veletrhu  Shanghai Urban Space Art Season 2015 v Číně. 

Mezi hlavní taháky celoročního programu pak organizátoři řadí únorový koncert skladatelského mága Ennia Morriconeho, jazzový festival „Jazz nad Odrou“, patřící k nejstarším v Evropě, či červnovou performance nazvanou „Proud“, zobrazující výstavbu, zničení i znovupostavení města v režii ceněného britského umělce Chrise Baldwina, který je také choreografem slavnostního zahájení.

Donostia San Sebastián: „Culture to live together“ 

San Sebastián zvítězil v soutěži o titul EHMK v tvrdé konkurenci téměř dvou desítek španělských měst. Město leží v autonomním společenství Baskicko v severním Španělsku v blízkosti francouzské hranice. Jde o jedno z nejnavštěvovanějších míst Španělska s nádhernou pobřežní scenérií a mnoha historickými sakrálními stavbami. Evropským hlavním městem kultury se ale nestalo kvůli turistickým památkám, nýbrž díky aktuálnímu tématu, které se vytyčilo jako své hlavní poslání: překonávat konflikty skrze umění a kulturu a dosáhnout otevřené společnosti, respektující odlišnost a lidská práva napříč různými etniky.

Brány města se otevřou pro první návštěvníky 20. ledna, kdy začíná slavnostní pětidenní fiesta. Témata programu znázorňují tři majáky: Maják života, Maják míru a Maják hlasů, symbolizující vzájemné porozumění a úctu. Linku tolerance skrze umění bude držet také hlavní výstava, nazvaná „Mírová smlouva“, nebo umělci putující ze Španělska do různých evropských měst lodí, autobusem či na kolech. Skrze divadlo se reflektují situace z historie oblasti, která zažila četné etnické konflikty. Program se zaměří také na baskický jazyk, speciality místní gastronomie, folklórní tance a hudbu. Velkou část programu vytváří přímo místní obyvatelé.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 14.01.2016 08:12



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka