Hrozí i Plzni uzavírání kulturních institucí, úřadů či omezení městské policie?

Primátor města Plzně Roman Zarzycký se připojil k otevřené výzvě cílené vrchním zástupcům naší republiky. Výzvu podepsalo 20 představitelů jednotlivých statutárních měst včetně 8 zástupců krajských měst.

Jarní servisní akce AUTO CB

K výzvě se konkrétně připojila města Děčín, Frýdek-Místek, Havířov, Hradec Králové, Chomutov, Karlovy Vary, Karviná, Kladno, Liberec, Most, Olomouc, Opava, Pardubice, Plzeň, Prostějov, Přerov, Teplice, Třinec, Ústí nad Labem a Zlín.
 
Návrhy, které mají být schváleny v rámci konsolidačního balíčku podpořené informacemi o přenesení plateb za nepedagogické pracovníky ve školství na obce, totiž výrazně zasahují do příjmů a provozních nákladů našeho města. “Obáváme se, že dopad, který by konsolidační balíček měl na město Plzeň, by znamenal výpadek v řádech stovek milionů korun ročně,“ upozornil primátor města Plzně Roman Zarzycký. „Tato suma už by mohla mít dopad na každodenní život obyvatel Plzně a nejen jich. Vždyť město zajišťuje dlouhou řadu sociálních služeb, například prostřednictvím Městského ústavu sociálních služeb pečuje o několik tisíc občanů s hendikepem. Je také provozovatelem Dětského centra Plzeň, které poskytuje odbornou péči dětem s postižením nebo ze znevýhodněného sociálního prostředí. Důležité také je zajištění bezpečnosti prostřednictvím městské policie. Řada našich kulturních organizací jako je např. Divadlo J. K. Tyla či Divadlo ALFA pak nabízí vyžití nejen pro Plzeňany. A naši zoologickou zahradu navštěvují lidé z celé republiky. Máme obavy, že vládní konsolidační balíček by mohl znamenat, že krajská města by nebyla schopna dále vykonávat přirozená spádová centra pro své kraje a regiony. Uděláme maximum, aby se tak nestalo,“ uvedl primátor Roman Zarzycký.

Cílem je, aby tyto ohrožující kroky, které by měly zásadní negativní vliv pro ekonomiku státu, nebyly schváleny a bylo konečně po mnoha letech otevřeno konstruktivní jednání nad komplexní změnou zastaralého systému rozpočtového určení daní, která by nově reflektovala i přirozená krajská a regionální centra a byla schválena v roce 2024.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
22.09.2023 10:06



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka