Loveckou sezónu zakončila v Litohlavech poslední leč. Foto

Konec roku je tradičně spojen i s ukončením lovecké sezóny. Končí doba lovu většiny druhů zvěře, nastává klid v honitbách, intenzivně probíhá péče o zvěř, organizují se myslivecké plesy. Pomyslnou tečkou však bývá poslední leč.

Jarní servisní akce AUTO CB

Nejinak tomu bylo i v Litohlavech na Rokycansku, kde loveckou sezónu zakončili myslivci z Honebního společenstva Litohlavy – Klabava.

Je sobotní ráno 9. prosince 2017. Muži v zelených kamizolkách a jejich nepostradatelní čtyřnozí pomocníci nejrůznějších plemen se pomalu scházejí. Důvodem jejich setkání je poslední leč – hon, který pomyslně zakončí loveckou sezónu. Zároveň však odstartuje i zimní péči o zvěř, která je především spojená s přikrmováním zvěře i ostatních živočichů v přírodě a udržování klidu v honitbě.

Poslední letošní hon začíná drobným občerstvením v útulné hospůdce. "Po nezbytném občerstvení zahajují uvítáním na společném nástupu myslivečtí trubači a honební starosta Miloslav Brada. Poté udílí organizační pokyny a připomíná bezpečnost při lovu. Samozřejmostí je i kontrola loveckých lístků a zákonného pojištění. Vlastní hon tedy může začít. Nastupujeme do aut a přesouváme se k zaujetí jednotlivých lečí, které byly pro dnešní lov vybrány. Jednotlivá stanoviště obsazujeme tiše a honci se na povel lovecké trubky dávají do pohybu. Zanedlouho zaznívá štěkot psů. Zřejmě narazili na zvěř. V leči může být liška, bažant, zajíc, srnčí zvěř či divoká prasata. Slyšet jsou i první výstřely. Zaujímáme postupně další leč. Atmosféra je úžasná," líčí rokycanský ochránce přírody a zároveň myslivec Pavel Moulis.

Myslivost však podle něj v dnešní době není jednoduchou záležitostí. Desítky odpracovaných hodin, pečlivá celoroční péče o zvěř nebo zachovávání starých mysliveckých tradic patří k nejčastějším činnostem dnešního vyznavače Hubertova cechu. A lov? Ten je až na posledním místě. Výsledek tohoto je poměrně slušný. Nicméně dnešní myslivce nespojuje odstřel zvěře, ale právě ta neopakovatelná atmosféra a možnost aktivního odpočinku ve volné přírodě.

Po čtyřech lečích následuje svačina přímo v honitbě. I to patří k atmosféře lovu. Zde se myslivci, honci či psi nejen občerství, odpočinou, ale sdělí i své právě prožité zážitky. Lov pokračuje dál. Ani nyní se počasí nemění. Spíše připomíná jaro než zimu. "Postupně se dostáváme k závěru letošního posledního honu v honitbě Myslivecké společnosti Honebního společenstva Litohlavy – Klabava. Pomalu končí i den. Výřad – poslední pocta ulovené zvěři a již usedáme k prostřenému stolu. Po mysliveckém halali a slavnostní večeři se slova opět ujímá honební starosta, který vyhlásí krále dnešního honu. Večer pozvolna začíná," popisuje Moulis s tím, že první tóny hudby vybízejí k tanci i poslechu.

Následuje i bohaté losování o ceny, kde je řada hodnotných cen, včetně zvěřiny. Vše má však svůj konec. "Rozcházíme se plni dojmů do svých domovů a těšíme se na další mysliveckou akci, kterou navštívíme. V brzké době to budou nejen myslivecké plesy, výroční členské schůze jednotlivých mysliveckých spolků, ale i zkoušky o první lovecký lístek či výstava trofejí. Výčet všech mysliveckých akcí, které se v příštím roce uskuteční lze nalézt na www.myslivost.cz/omsrokycany . Věříme, že budou stejně úspěšné, jako nedávno proběhlá poslední leč v Litohlavech na Rokycansku," uzavírá Pavel Moulis.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka