Nádraží v Plzni oživuje instalace Noční služba

Jako předposlední realizace ve veřejném prostoru v rámci projektu Zen Plzeň – město jako výstava se až do 27. listopadu proměnilo plzeňské Hlavní nádraží. Prostorová instalace Evy Koťátkové a Dominika Langa s názvem "Nádražní nebe: Noční služba“ vychází z deníků Karla Šilpocha, inspektora československých státních drah z období před druhou světovou válkou.

Cílená propagace v Plzni

„Při pátrání po příbězích vztahujících se k Hlavnímu nádraží jsme objevili v Archivu města Plzně dvoudílný deník Karla Šilpocha, který je ne jenom dokumentem o příbězích z nádraží, ale také pozoruhodným a svébytným literárním dílem,“ uvádí autoři. „Vybrané příběhy z nočního nádraží se vznáší a povlávají nad našimi hlavami v 36 metrů vysoké kupoli. Jsou znovu udávány do pohybu, znovu "čteny"...“

V deníku pan Šilpoch zpracoval postavy nádražních zaměstnanců, veselé i dramatické příhody, které se v tomto prostředí odehrály do podoby arabesek. Do deníku je možno nahlédnout v Archivu města Plzně.

Nadraží je jedním z řady míst, kde se veřejné prolíná s osobním a individuálním podobně jako v čekárnách a na poštách. Je strukturovaným světem, ve kterém se střetávají balíky, zavazadla, cestující i zaměstnanci nádražní instituce, jejichž rytmus je řízen podle jízdního vlakového řádu. Je jednou z bran z města a do města, jakousi přestupnou zónou, ve které se mísí příchozí a odjíždějící

nebo čekající, kteří se ocitají v jakémsi mezičase. V pojetí autorů se kupole nádraží stává vzpomínkovou databází, kde se příběhy z prostředí nádraží hromadí a promlouvají. 


 Eva Koťátková (1982 Praha) je absolventkou Akademie výtvarných umění v Praze. V roce 2007 se stala nejmladší laureátkou Ceny Jindřicha Chalupeckého. Umělkyně používá ke svému vyjádření širokou škálu výrazových prostředků od sochy či objektu přes happening až po kresbu nebo koláž. Spojovatelem formálně různorodých projevů je téma jedince nebo skupiny lidí, kteří se potýkají s podmínkami, které si společenství nebo společnost vůči jednotlivcům nárokuje. Skoro až ikonickou se stala její série objektů Domácí vězení (2009). 


Dominik Lang (1980 Praha) je absolventem AVU v Praze. V současnosti je vedoucím sochařského ateliéru na VŠUP v Praze. V roce 2011 se stal autorem mezinárodně velmi dobře oceňované instalace nazvané Spící město v českém pavilonu na Benátském bienále výtvarného umění. V roce 2013 se stal laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka