Nejen Neymar aneb Kdo všechno míří do Saudské Arábie?

Že je Saudská Arábie bohatou zemí, o tom asi není třeba informovat. Momentálně se ale také stává zemí, která se chce i na sportovních hřištích vyrovnat těm nejlepším.

Cílená propagace v Plzni

Děje se tak například i v rámci koňských dostihů, celý svět však obletěly především zprávy o tom, kolik hráčů velkých jmen opouští své kluby, aby v blízké budoucnosti začali reprezentovat některý z klubů právě v Saudské Arábii.

V tomto článku si shrneme přesuny, byť již nyní je třeba zmínit vůbec ten první, který svět zaujal. V roce 2021 totiž do klubu an-Nasr přišel Anderson Talisca, jehož Saudové získali poté, co fotbalista strávil nějaký čas v Číně. Následně Saudská Arábie vyčkávala až do roku 2023, kdy postupně přivítala hvězdy jako Cristiano Ronaldo či Neymar.

Dá se předpokládat, že po těchto nákupech se zájem o fotbal v Saudské Arábii zvýší. Už takhle je fotbal nesmírně populární mezi sázkaři, a to na mnoha internetových stránkách, neboť třeba kromě Ligy mistrů nabízí také evropskou ligu a poskytují i množství speciálních nabídek. Jelikož dnes má skoro každý chytrý telefon nebo počítač, sportovní sázky vzrostly na oblíbenosti a není nic snazšího než kromě sledování zápasů také svého favorita tímto způsobem podpořit.

Ronaldův výkop

Byl to právě fenomenální Cristiano Ronaldo, jehož přestup otřásl fotbalovým světem a dopomohl k tomu, že se o Saudskou Arábii fanoušci fotbalu začali zajímat podstatně více. K této záležitosti došlo po FIFA World Cupu 2022 v Kataru. Portugalec tehdy po dvou sezónách opustil Manchester United, kam dříve přestoupil z Juventusu. Od té doby věhlas Saudi Pro League značně stoupl, přičemž tah s přilákáním Cristiana Ronalda se místním bez pochyb vyplatil. Zároveň je povzbudil k dalším nákupům.

Co se týče klubu an-Nasr, založeného v roce 1955 v Rijádu, během léta 2023 se do něj přidalo několik dalších jmen, nad nimiž opravdu nejde jen mávnout rukou. Za 19,6 milionů dolarů se stěhoval Marcelo Brozovic (Inter Milán), následován Seko Fofanou (RC Lens) za 27,8 milionů USD. Poté přibyl ještě Alex Telles (ze Sevilly) a také Sadio Mane. Toho an-Nasr získal v srpnu za 30 milionů amerických dolarů z Bayernu Mnichov.

Neymar a nejlepší tým

Image title

Pokud se člověk chce ohledně saudské ligy vzdělat, bez pochyb dojde brzy k závěru, že nejúspěšnějším místním týmem v historii je právě Al-Hilal. Ten existuje od roku 1957 s centrem v Rijádu a drží celých 16 titulů, tudíž je celkem pochopitelné, že právě tento klub za an-Nasrem nebude chtít zaostat a postará se o to, že si mezi sebe také získají fotbalistu hvězdného jména.

V červnu tedy začali dvojicí Kalidou Koulibaly za 20 milionů USD a Rubenen Nevesem za 60 milionů dolarů. Prvního jmenovaného přebrali Chelsea, druhého Wolverhamptonu. Během července pak přidali nákup za 44,6 milionů USD, Sergeje Milinkovice-Savice z italského Lazio, a také za téměř 67 milionů Malcolma ze Zenitu Petrohrad. To všechno však byly jen předkrmy před hlavních chodem, jímž se v srpnu stal 31letý Brazilec Neymar.

Jedna z nejvýraznějších postav světového fotbalu si vysloužila obdiv i legendárního Pelého, přičemž během kariéry se Neymar blýskl v Barceloně v letech 2013-2017 a poté v Paris Saint-Germain. Ve Francii hrál až do letošního roku, kdy jej za téměř 100 milionů dolarů získal Al-Hilal a postaral se minimálně o přestup roku.

Al-Hilal prý uvažuje také o dalším fotbalistovi z Paris Saint-Germain, a sice Mbappem, takže přestože se na těchto stránkách věnujeme spíše domácí scéně, o tomhle přestupu se rozhodně psát bude.

A kdo dál?

Do Al Ittihadu zamířil například Karim Benzema a také N’Golo Kante. Benzema podepsal smlouvu na tři roky, za které si ročně vydělá 107 milionů dolarů, přičemž Kante si za čtyři roky přijde pravidelně na 86 milionů. K této dvojici se později přidali Jota za 31 milionů USD a Fabinho. Ač nejde o nejúspěšnější klub v Saudské Arábii, Al Ittihad může se pyšnit nejdelší historii a sídlem v Džiddě. Nakupovaly i další místní kluby, nicméně tak vysoké částky jako zmíněné týmy nezaplatily.

Komerční sdělení. Zdroj fotografií: Unsplash.com

Fotogalerie
Autor: Mediální skupina Region24 Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka