Plzeň 2015 se povedla, říká Evropa

Po víkendovém symbolickém rozloučení s rokem, kdy Plzeň spolu s belgickým Monsem vévodily kulturní Evropě, přichází pozitivní reakce ze stran čelných představitelů kulturních institucí a partnerů.

Jarní servisní akce AUTO CB

Shodují se v tom, že Plzeň si v Evropě rozhodně ostudu neudělala.

 „Máme za sebou důležitý rok. Přestože jsme se během přípravy projektu potýkali s problémy, Evropské hlavní město kultury 2015 můžeme hodnotit jako nanejvýš úspěšné. Podařilo se nám zajistit bohatý a rozmanitý kulturní program, který zahrnoval i množství nových a inovativních projektů. Pro některé akce jsme našli a využili neobvyklá místa. Plzeň navštívili nejrůznější umělci čeští i zahraniční. Těžili jsme ze značné podpory, energie a účasti občanů našeho města. Intenzivně jsme se díky zájmu zahraničních médií zviditelnili na mezinárodní úrovni, což mělo kromě jiného vliv i na několikanásobné zvýšení zájmu českých i zahraničních návštěvníků o naše město. Projekt Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 měl též nezanedbatelný pozitivní ekonomický dopad a přispěl k rozvoji podnikání, zejména pokud jde o oblast služeb.  Všem aktérům, kteří se stali součástí projektu, patří velké poděkování,“ uvádí Martin Baxa, první náměstek primátora města Plzně a předseda správní rady společnosti Plzeň 2015.

 „Začíná nová šance pro Plzeň. Ten milion lidí, kteří sem přišli, jistě ponesou dobré jméno Plzně k dalším uším, a budete tady mít další miliony návštěvníků v dalších letech. Vážení Plzeňané, já jsem na vás byla z toho Bruselu a z té Evropy celý rok velmi hrdá a děkuji vám za to,“ neskrývala emoce ve svém proslovu na radnici eurokomisařka Věra Jourová. „Evropa potřebuje více kultury, více humanity, více tolerance, více pozitivních emocí. To je něco, čemu se Plzni za ten rok dostávalo vrchovatou měrou,“ doplnila.

Za neocenitelné označil zkušenosti s projektem při své nedávné návštěvě Plzně i předseda vlády České republiky Bohuslav Sobotka: „Plzni projekt pomohl zpropagovat její novou dimenzi, krajská metropole známá jako město piva, strojírenství a průmyslu výrazně posílila také v kulturní rovině,“ konstatoval na tiskové konferenci 3. 11. 2015 Bohuslav Sobotka. 

„Význam titulu za třicet let existence stále roste. Díky této značce dostanou města novou identitu. Dříve hlavně průmyslová Plzeň získala kulturní image díky DEPO2015, novému divadlu nebo Techmanii. Navíc se zařadí do sítě všech měst kultury, která mají větší šanci sáhnout si na různé investiční programy a mohou tak zajistit pokračování projektů do budoucna,“ uvedla předsedkyně Výboru pro kulturu a vzdělávání Evropského parlamentu Silvia COSTA pro Český rozhlas.

Náměstkyně ministra kultury České republiky Petra Smolíková ocenila tým, který podle jejích slov dokázal vše, co se od něj čekalo. „Podařilo se otevřít Plzeň regionu, podařily se další možnosti spolupráce s bavorskými partnery, podařilo se otevřít Plzeň světu," řekla při své návštěvě během zakončení projektu v Plzni. Při té příležitosti také zpětně pochválila zahajovací ceremoniál či festival 9 týdnů baroka a vyjádřila přesvědčení, že projekt bude mít dál podporu Ministerstva kultury České republiky na pokračování některých jeho částí.

V podobném duchu se vyjádřil i Jan Michal, vedoucí zastoupení Evropské komise v ČR: „Rok 2015 ukázal, že Plzeň patří nejen Plzeňanům, ale že může inspirovat návštěvníky, ať přicházejí z Evropy či odjinud. Pestrý kulturní program končí, ale řada projektů pokračuje, včetně DEPO2015. To je základem toho, aby se naplnila myšlenka Evropského hlavního města kultury - dlouhodobě podpořit jak kulturní potenciál města a kraje, tak ekonomický rozvoj kreativního průmyslu a navazujících odvětví. Věřím, že Plzeň na tuto platformu naváže a své vize moderního, inovativního a kulturního města promění ve skutečnost,“ konstatoval Michal.

I ze zahraničí se ozývají pochvalné hlasy 

"Díky bohatému frankofonnímu programu představily Plzeň 2015 a Alliance Française mnoho frankofonních umělců. Z této spolupráce máme velkou radost, díky ní se festival Bonjour Plzeň obohatil, a Plzeňané tak mohli potkat mnoho zajímavých umělců," děkovala za spolupráci ředitelka Alliance Française de Plzeň Amandine Salmon. 

Největší zastoupení v programu mělo sousední Bavorsko; festival kultury a gastronomie našich sousedů se v Plzni odehraje i v příštím roce. Bavorská státní ministryně Beate Merk vzkázala: „Rok 2015 byl pro naší kulturní spolupráci velmi živým a podnětným rokem. Při společných projektech Evropského hlavního města kultury se potkávali čeští a bavorští umělci, do Plzně zavítali mnozí návštěvníci a byli nadšeni. Gratulujeme týmu Plzeň 2015 ke skvělému úspěchu, kterého jste pro všechny Plzeňany dosáhli!“

„Plzeň dokázala něco výjimečného: jako Evropské hlavní město kultury 2015 nám nejen působivě ukázala, jak pestrý a rozsáhlý program se může pod tímto titulem odehrát, ale také předvedla, že partnerská města Regensburg a Plzeň jsou spolu silně provázána,“ podotkl řezenský primátor Joachim Wolbergs.

„Projekt Plzeň 2015 měl v Bavorsku obrovský úspěch. Zatímco ještě před deseti a více lety byla Plzeň vnímána jako šedé průmyslové město, dnes díky titulu získala punc otevřené evropské metropole. Mnozí návštěvníci z Bavorska se do sousední země vydali při této příležitosti poprvé. A i naopak, místní obyvatelé se seznámili s kulturou svých bavorských sousedů. Více než 30 tisíc návštěvníků společných česko-bavorských projektů nám dává naději, že navázaná spolupráce měla ohlas a bude úspěšně pokračovat,“ doplňuje vedoucí Centra Bavaria Bohemia Hans Eibauer.

Vysokou míru oblíbenosti Plzně mezi turisty dokládá i zástupce největší německé cestovní kanceláře organizující zájezdy do ČR „Frankenland Reisen“: „Z našeho pohledu byl rok Evropského hlavního města kultury 2015 velmi úspěšný. Jako prodejce organizovaných zájezdů jsme pro Plzeň nadchli velký počet zákazníků a očekáváme udržitelný růst návštěvnosti celého regionu,“ konstatoval Uli Rumpel.

Nadprůměrná čísla potvrzují statistiky návštěvnosti nejoblíbenějšího turistického cíle ve městě – Plzeňského Prazdroje, který provozuje nejen návštěvnickou trasu přímo v pivovaru, ale i Pivovarské muzeum a plzeňské historické podzemí. „Návštěvnost na našich plzeňských trasách vzrostla v porovnání s rokem 2014 v průměru o 26 %. Celkem v letošním roce navštívilo trasy Plzeňského Prazdroje a doprovodné akce více než 716 tisíc lidí a konečná bilance tohoto roku bude ještě vyšší,“ říká manažerka cestovního ruchu a péče o historické dědictví Plzeňského Prazdroje Jindřiška Eliášková.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 17.12.2015 10:08



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka