Plzeň inspiruje Evropu svou podporou startupů a inovací

Plzeň jako město inovací a moderních technologií poznali v uplynulém týdnu zástupci mnoha evropských zemí. Inspiraci hledali u hlavních aktérů Plzeňského inovačního ekosystému PINE.

Jarní servisní akce AUTO CB

Tedy u Správy informačních technologií města Plzně a Podnikatelského a inovačního centra BIC Plzeň. PINE a plzeňské startupy se také prezentovaly na Světovém silničním kongresu v Praze. Západočeská metropole tam odborníkům představila své inovační přístupy při řešení dopravy ve městě.

„Snahou města je navázat na silnou průmyslovou tradici a zapsat Plzeň na inovační mapu Evropy. Daří se to díky Plzeňskému inovačnímu ekosystému, v řadě evropských zemí o Plzni už vědí a cíleně za námi přijíždějí. Být inspirací nejen českým městům, ale i jiným státům je pro nás velkým závazkem a výzvou,“ uvedl Daniel Kůs, radní města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání.

Podle státní agentury CzechInvest, která do Plzně přivezla zástupce osmi evropských zemí, je Plzeňský inovační ekosystém PINE nejpropracovanější městský a regionální inovační ekosystém v České republice.

„V našem ekosystému pečujeme o inovace na každém kroku. Komplexní podporu poskytujeme talentovaným lidem od předškolního věku po zkušené podnikatele. Pracujeme na tom, aby byla Plzeň atraktivní pro mladé inovátory i průmyslové velikány a aby se stala sídlem světově úspěšných firem. Z toho všeho budou těžit hlavně Plzeňané, pro které tu budou vznikat kvalitní a dobře placená pracovní místa, Plzeň nebude městem montoven a cílem levné pracovní síly. Zvýší se příjmy do městského rozpočtu a bude možné financovat další investice do rozvoje města, infrastruktury, bydlení, kultury nebo veřejného prostoru,“ vysvětlil myšlenku ekosystému PINE jeho zakladatel Luděk Šantora, ředitel SITMP a jednatel BIC Plzeň. 

Konkrétní příklady fungování ukázala Plzeň skrze své Centrum robotiky, Drony SIT, SIT Port, TechTower a BIC Plzeň. Viděli je nejen představitelé mezinárodního projektu v čele s agenturou CzechInvest, ale i účastníci Světového silničního kongresu, který se v Praze konal po 52 letech. Do Plzně přijeli čerpat zkušenosti, inspiraci a nápady.

O ekosystému PINE se mluvilo i v Praze ve spojení s plzeňskými startupy, které se zabývají inovačními přístupy při řešení dopravy. Aplikaci pro modelování dopravy ve městě při řešení různých situací představila firma RoadTwin, s.r.o., mapu dopravní nehodovosti a analýzu rychlosti a intenzity dopravy ukázala společnost InnoConnect, s.r.o., inteligentní plánování a analýzu dopravy pak firma Amitia. Všechny zmíněné startupy získaly podporu města v rámci Plzeňského inovačního ekosystému PINE a s Plzní nadále spolupracují. Nyní představily svá inovativní řešení zahraničním odborníkům v silniční dopravě.

Správa informačních technologií města Plzně je příspěvkovou organizací města, která pracuje na usnadňování každodenního života obyvatel Plzně a zaměstnanců městských organizací. Díky dlouhodobé zkušenosti a znalosti veřejných služeb přichází s mnoha technologickými inovacemi podporujícími rozvoj chytrého města. Díky Plzeňskému inovačnímu ekosystému PINE usnadňuje život v regionu, rozvíjí talenty a inspiruje k podnikání. Kromě poskytování IT služeb jsou jejími součástmi Centrum robotiky, Drony SIT a SIT Port s otevřeným technologickým parkem TechTower.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 18.10.2023 10:06



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka