Plzeňačka Marie Horáčková se stala mistryní světa v lukostřelbě a čeká ji olympiáda

85 let dlouhé čekání na další české zlato z lukostřeleckého světového šampionátu je u konce. Úřadující mistryní světa se stala Marie Horáčková, studentka Fakulty pedagogické ZČU.

Jarní servisní akce AUTO CB

Studentka Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni Marie Horáčková v neděli nadchla nejen českou sportovní obec. Několikanásobná česká mistryně v terénní i terčové lukostřelbě je po lukostřeleckém šampionátu v Berlíně také mistryní světa. Titul získala díky suverénnímu postupu celou soutěží a po závěrečné porážce Mexičanky Alejandry Valenciaové, už při vstupu do finále však měla díky senzačním výkonům jistou účast na Letních olympijských hrách v Paříži 2024.

Po nedávných Evropských hrách v Krakově, kde jen těsně nepostoupila do semifinále, si Marie Horáčková asi nemohla lépe spravit chuť. Navázala na našeho dosud jediného zlatého medailistu Františka Hadaše, který triumfoval v roce 1938 v Londýně, a stala se tak vůbec první českou mistryní - držitelkou světového šampionského titulu v individuální soutěži. Jejím dosud nejlepším umístěním z mistrovství světa byla přitom předloňská 17. příčka.

Olympiáda v Paříži se bude konat od 26. července do 11. srpna 2024. Pro Marii Horáčkovou bude už druhá, Českou republiku totiž reprezentovala i v roce 2021 na hrách v Tokiu.

Na Fakultě pedagogické nyní Marii Horáčkovou čeká druhý ročník studia navazujícího magisterského programu Učitelství pro základní školy se specializací na tělesnou výchovu a výchovu ke zdraví. Studijní a sportovní povinnosti zvládá kombinovat i díky stipendijnímu programu UNIS Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a resortního sportovního centra VICTORIA VSC, který podporuje právě takové elitní studující sportovce a sportovkyně.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka