Plzeň hostí mistrovství světa v paralukostřelbě

Od 17. do 23. července se v Plzni koná letošní největší parasportovní akce v České republice. Pořadatelé navazují na úspěšné mistrovství Evropy z roku 2018 a tentokrát přivítají nejlepší paralukostřelce z celého světa.

Cílená propagace v Plzni

O tituly mistrů světa bude usilovat přes 300 sportovců z 55 zemí. Mezi nimi i 8 českých reprezentantů. Ve hře jsou navíc místa na paralympiádu v Paříži.

Mezi české naděje patří vítěz paralympiády v Tokiu David Drahonínský. Svou medailovou sbírku mohl rozšířit o druhý individuální světový titul. Ten první získal před osmi lety v německém Donaueschingenu. „Připravoval jsem se podle nejlepšího vědomí a svědomí a doufám, že to zase přetavím v úspěch a uspokojím tak lidi, kteří mi pomáhají a fandí mi, a i ty fanoušky, kteří se na nás do Plzně přijdou podívat,“ říká držitel šesti medailí z paralympiády.
A přiznává, že více než na medaili, pomýšlí na zisk dalšího místa na paralympiádu. „Když ten cíl splníme, budu spokojený. O to lepší bude, když to ošperkuju nějakou medailí – a já chci zlato. Trénoval jsem opravdu tvrdě, překonal jsem zdravotní problémy, byl jsem na operaci, a vím, že jsem připravený.“ V Plzni se bude rozdělovat na paralympiádu bezmála osmdesát míst, z toho dvanáct v kategorii W1.

V té kromě Drahonínského budou startovat další úspěšní reprezentanti: Karel Davídek, druhá žena světového žebříčku Tereza Brandtlová a stříbrná medailistka z Tokia 2021 Šárka Pultar Musilová. „Ráda bych si vystřílela místo na paralympiádu v jednotlivcích, to je můj cíl. Ale i v týmu – v kategorii W1 budeme dva týmy, tak uvidíme, komu z nás to půjde lépe.  O medaili doma se budu snažit, a doufám že to vyjde,“ přeje si Musilová.

Čtveřice se na světový šampionát připravovala v Nymburce s trenérkou Ludmilou Fikarovou na začátku července. „Takové hezké soustředění, zaměřené na trénink mix týmů a týmů, to jsem za celou kariéru nezažil. Takže já i mí kolegové, Šárka, Tereza a Karel, doufáme, že se nám to v Plzni vydaří, a že ty medaile vybojujeme,“ dodává David Drahonínský a doplňuje ho Šárka Musilová: „To soustředění bylo náročné, ale hodně nám to všem dalo a jsme připravení, jak nejlépe můžeme být.“

V kategorii open poměří síly se silnou zahraniční konkurencí další čtyři Češi – Martin Chaloupský a Václav Košťál s reflexním lukem, Leoš Bartoš a Tomáš Vrzal s kladkovým.
Světový šampionát v Plzni má rekordní účast a je letošní největší sportovní akcí v regionu.

„Nechat si ujít podporu tak významné sportovní akce, která navíc nominuje osm sportovců na paralympiádu, to bychom považovali za promarněnou šanci ukázat všem, že i s hendikepem lze být v dobré kondici, žít naplno a věnovat se tomu, co nás baví. Sport je zkrátka součástí zdravého životního stylu, ať jde o děti, dospělé i hendikepované. A v Plzeňském kraji je to vidět, nejen město Plzeň se může pochlubit úspěšnými osobnostmi na poli sportu,“ říká náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast školství, mládeže a sportu Vladimír Kroc.

Kvalifikace a první eliminační souboje proběhnou na tréninkovém hřišti fotbalového klubu Viktoria Plzeň v Luční ulici. Víkendová finále pro čtyři nejlepší v každé kategorii se uskuteční na divácky atraktivní střelnici s tribunou pro diváky přímo na Náměstí republiky.

„Jsem hrdý na to, že jako město poskytujeme mistrovství světa v paralukostřelbě podporu nejen finanční, ale i co se týká zázemí. Plzeň se díky této největší české parasportovní akci roku posouvá o úroveň výš a ukazuje tím, že dokáže být moderní evropskou metropolí 21. století. Za výjimečný považuji i projekt střelnice na náměstí, půjde o mimořádný zážitek, na nějž všechny co nejsrdečněji zvu,“ uvedl primátor Roman Zarzycký.

Více informací k programu závodu a výsledky najdete na stránkách World Archery: https://www.worldarchery.sport/competition/24833/pilsen-2023-world-archery-para-championships?country=All

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka