Prázdninová bilance kraje: 770 nehod, 7 mrtvých

Za uplynulé dva měsíce policisté zaevidovali v Plzeňském kraji celkem 770 dopravních nehod, z toho se jich stalo 360 v červenci a 410 v srpnu. Jejich nejčastější příčinou byl nesprávný způsob jízdy a také nepřiměřená rychlost.

Jarní servisní akce AUTO CB

Zásadnějším ukazatelem než samotné počty dopravních nehod jsou však jejich následky na životech a zdraví. Za uplynulé dva měsíce přišlo o život na silnicích našeho kraje bohužel celkem sedm osob, z toho v červenci zemřeli čtyři lidé, v srpnu přišly o život tři osoby. Na území města Plzně, kde policisté evidují s ohledem na hustotu silničního provozu nejvíce událostí (za letní prázdniny konkrétně 276 dopravních nehod) přišel o život jeden člověk. Na Domažlicku zemřeli v srpnu hned dva lidé, stejný počet usmrcených osob v souvislosti s dopravními nehodami eviduje policie na severním a jižním Plzeňsku, kde zemřel jeden člověk v červenci a druhý v srpnu. Nejpříznivější situace s nulovou ztrátou na lidských životech byla na Tachovsku. Na ostatních územích našeho kraje (tedy na Klatovsku a Rokycansku) zemřel jeden člověk buď v červenci, nebo srpnu.

Co se týká zranění, pak bylo o letních prázdninách těžce zraněno 11 osob v červenci a stejný počet těžkých zranění evidujeme i za měsíc srpen.  Lehké zranění utrpělo za tyto dva měsíce 345 lidí, v červenci evidujeme 171 lehkých zranění, o měsíc později pak 174.

Pokud bychom se zaměřili na rozbor těchto dopravních nehod z hlediska počtu zjištěného alkoholu, pak byla zjištěna jeho přítomnost v 65 případech, 35 pozitivních hodnot policisté zjistili v souvislosti s evidovanými dopravními nehodami v červenci, o 5 méně v srpnu.

"Přestože jsme pořádali i v průběhu letních prázdnin celou řadu dopravně bezpečnostních a dopravně preventivních akcí, zaplatilo na silnicích v našem kraji zcela zbytečně 7 lidí tu nejvyšší daň a další lidé byli zraněni. Bez zodpovědného přístupu všech, kteří jsou účastníky silničního provozu, bez dodržování dopravních předpisů, respektu a vzájemné ohleduplnosti se tato nepříznivá data, za kterými vždy stojí ztráta člověka a bolest jeho nejbližších, dají zvrátit jen stěží. Prioritní zodpovědnost je na každém z nás, na řidičích.  A proto vždy pamatujte na sebe, na všechny, které vezete ve vozidle s sebou, na své nejbližší, kteří na vás čekají doma, ale i na všechny ostatní, které na svých cestách na silnicích potkáváte a jezděte tak, aby dopravních nehod s tragickými následky bylo co možná nejméně," říká policejní mluvčí Pavla Burešová.

Dopravně bezpečnostní a dopravně preventivní akce budou probíhat i nadále. Jedna z nich se uskutečnila např. minulý týden a byla zaměřena na bezpečnost žáků, kteří se po prázdninách vrátili do školních lavic. Další akce zaměřené na všechny účastníky silničního provozu budou následovat na jednotlivých místech v celém Plzeňském kraji i v dalším období.

ilustrační foto

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 17.09.2023 08:00



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka