První (i druhý) prosincový víkend bude patřit mikulášským vlakům

Na řadě míst v republice vyjedou o prvním prosincovém víkendu mikulášské vlaky Českých drah a jejich partnerů.

Jarní servisní akce AUTO CB

Cestující se jimi svezou v Praze a jejím okolí, na Letohradsku, Choceňsku, Liberecku a na trati z Tábora do Bechyně, na Moravě pak vyrazí kolem Olomouce, na Valašský jarmek a Oslavanský vánoční jarmark. Všechny tyto zvláštní vlaky doprovodí mikulášská družina, která hodné děti obdaruje malým dárkem a těm zlobivým dá uhlí z lokomotivy.

Parní vlaky a Cyklohráček v Praze a okolí

Historický vlak v čele s parní lokomotivou „Čtyřkolák“ bude 2. a 3. prosince vyjíždět z nádraží Praha-Vršovice. Na sobotu jsou připraveny tři jízdy z vršovického nádraží do Libčic nad Vltavou, cestou vlak zastaví na pražském hlavním nádraží. Tradičně nejatraktivnější bude sobotní večerní jízda, jejímž vrcholem bude ohňostroj. V neděli se parní vlak vydá na okružní jízdu Posázavím do Týnce nad Sázavou, kde na účastníky budou v prostorách místního hradu čekat vánoční výstavy a minitržiště. Několik jízd nabídne o víkendu také Čertohráček, který sveze cestující v sobotu i neděli z vršovického nádraží do Vraného nad Vltavou, Hostivice a Slaného. Poslední sobotní jízda, doveze cestující, stejně jako parní vlak, na ohňostroj v Libčicích nad Vltavou.

V sobotu bude ve stanici Praha-Vršovice probíhat doprovodný program. Budou zde stánky organizátorů a partnerů akce, modelová kolejiště, chybět nebude občerstvení a maskot slon Elfík. Děti z DDM Praha 5 budou zpívat koledy u vánočního stromečku.

Mikulášský parní vlak na Bechyňce

Mikulášský vlak po naší nejstarší elektrifikované trati mezi Táborem a Bechyní pojede v sobotu 2. prosince. Ve vlaku, který poveze historická lokomotiva Bobinka, budou cestujícím dělat společnost Mikuláš, čerti a andělé. Děti se mohou těšit na nadílku. V bechyňské remíze si budou návštěvníci moci prohlédnout vystavené modelové kolejiště.

Mikulášský vlak bude odjíždět z Tábora v 15:25 a do Bechyně přijede v 16:30.  Z Bechyně zpět do Tábora bude odjíždět v 18:27. V Bechyni si budou cestující moci prohlédnout remízu, kde budou k vidění modelové kolejiště a také historickou elektrickou lokomotivu Koloběžku. K zahřátí se bude podávat punč.

Plnou parou s Mikulášem z Chocně do Litomyšle a naopak

Mezi Chocní, Vysokým Mýtem a Litomyšlí se mohou rodiny s dětmi svézt mikulášským vlakem v sobotu 2. prosince. Vlak poveze parní lokomotiva Velký bejček (423.009) a i v tomto vlaku se děti setkají s Mikulášem, andělem a čerty. Na hodné malé pasažéry čeká ve vlaku nadílka. Součástí vlaku bude bufetový vůz. Parní vlak uskuteční tradičně dvě jízdy oběma směry. Z Chocně odjíždí v 8:52 a 14:52 a přes Slatinu u Vysokého Mýta, Vysoké Mýto, Hrušovou a Cerekvici nad Loučnou dojede do Litomyšle v 10:08, resp. 16:08. Na zpáteční jízdu po stejné trase se parní vlak vydá z Litomyšle v 10:45 a v 16:45 a do Chocně přijede v 12:09, resp. 17:43.

Mikulášským parním vlakem po Letohradsku

Mikuláše na kolejích mohou rodiny s dětmi i příznivci železniční nostalgie oslavit v Pardubickém kraji i v letošním roce. V neděli 3. prosince vyrazí na trať mezi Letohradem a Dolní Lipkou mikulášský vlak s nejdelší tradicí u nás. První mikulášská jízda se totiž uskutečnila jednu mrazivou sobotu v roce 1989 právě v Letohradě.

Historický vlak s parní lokomotivou Velký bejček (423.009) a soupravou historických vozů bývalé třetí třídy vyrazí na svoji cestu z Letohradu v 10:22 a po zastávkách v Jablonném nad Orlicí a Lichkově dorazí do Dolní Lipky v 11:10. Po dobrání vody do lokomotivy vyjede na zpáteční cestu ve 12:03 a po stejné trase přijede do Letohradu ve 12:50. V soupravě budou cestujícím dělat společnost Mikuláš s andělem a čertem, kteří hodné děti odmění. Během jízdy se mohou cestující občerstvit v bufetovém voze.

Mikulášským parním vlakem do Kryštofova Údolí

V sobotu 2. prosince uskuteční parní vlak s Mikulášem a jeho družinou dvě jízdy oběma směry mezi Libercem a Křižany. Mikulášskou zábavu na kolejích zakončí pak večerní jízdou z Liberce do Turnova. V čele vlaku pojede lokomotiva Velký bejček (423.094).

Z Liberce bude mikulášský vlak odjíždět v 9:30 a ve 13:30, na zpáteční jízdu z Křižan se vydá v 11:40 a v 15:40. Závěrečnou jízdu uskuteční parní vlak z Liberce v 17:23 do Turnova. Rodiny s dětmi se mohou těšit na setkání s Mikulášem a jeho družinou a malí cestující i na drobné dárky. Mikulášský vlak bude zastavovat také v Kryštofově Údolí, horské obci s malebnými domky a chalupami, s pozoruhodným dřevěným raně barokním kostelem sv. Kryštofa a také s nově opraveným Muzeem betlémů.

Mikulášský expres kolem Olomouce

Mikulášský expres na Olomoucku vyjede v neděli 3. prosince. Poveze ho parní lokomotiva Rosnička (464.202) a z olomouckého hlavního nádraží vyrazí hned dvěma směry. V 9:50 se vydá do Prostějova a zpět, odpoledne ve 13:16 pak zamíří z Olomouce do Domašova nad Bystřicí a zpět. V soupravě historických vozů bývalé 3. třídy pojede Mikuláš s čertem a andělem a společně podarují děti drobným dárkem. Cestující se kromě samotné jízdy mohou těšit také na tzv. zbrojení parní lokomotivy vodou v Prostějově, resp. Domašově nad Bystřicí.

Parní vlak z Brna do Oslavan

V sobotu 2. prosince vypraví České dráhy na jižní Moravě mikulášský parní vlak. Z Brna vyrazí historická souprava do Oslavan, kde se bude konat akce Čertovský zámek. Pro malé i velké návštěvníky bude na tamním zámku připravený bohatý program, nebude chybět mikulášská nadílka, tradiční jarmark nebo výstava betlémů. Cestující do Oslavan a zpět poveze parní lokomotiva Skaličák (433.001) z roku 1948. K jízdence do parního vlaku získají cestující zdarma vstupenku do Pekla čertovského zámku.

Z brněnského hlavního nádraží vyrazí nostalgický vlak ve 13:12 a v cílové stanici bude za necelou hodinu (ve 14:04). Na zpáteční jízdu se vlak vydá z Oslavan v 18:35 a na brněnské hlavní nádraží dorazí v 19:29. Jízdenky do mikulášského parního vlaku je možné zakoupit na brněnském hlavním nádraží na pokladně č. 17 (pokladna s přístupem do ČD Lounge).

Parním vlakem na Valašský mikulášský jarmek

Mikulášská jízda je připravená v sobotu 2. prosince také na Valašsku. Mikulášský vlak vyrazí na svoji cestu v 8:20 Valašského Meziříčí a přes Jablůnku, Vsetín, Valašskou Polanku a Horní Lideč přijede do Valašských Klobouk v 9:55. Než se historická souprava vydá ve 14:06 na zpáteční cestu do Valašského Meziříčí, vykoná ještě jednu jízdu do Horní Lidče a zpět, a to v 11:52 z Valašských Klobouk a ve 13:41 zpět z Horní Lidče. Dodatečně ČD přidávají ještě jednu dopolední jízdu z Valašských Klobouk přes Brumov do Bylnice a zpět, a to s odjezdem v 10:20 z Valašských Klobouk a v 11:20 zpět z Bylnice. Historický vlak s parní lokomotivou Velký bejček (423.041) a soupravou historických vozů bývalé 3. třídy poveze na své palubě Mikuláše s andělem a čertem.

Ve vlacích je povinná rezervace místa k sezení, do vlaku tak lze nastoupit pouze s předem zakoupenou jízdenkou. Jízdenky se prodávají ve všech pokladnách ČD do vyčerpání kapacity vlaků. Detaily jsou na těchto stránkách.

Mikulášská jízda na křivoklátský advent z Plzně

Poslední mikulášský vlak vyrazí na trasu v sobotu 9. prosince, a to z Plzně přes Rokycany na Křivoklát. Ve vlaku budou dělat cestujícím společnost Mikuláš a jeho družina a děti se mohou těšit na nadílku. Během jízdy bude v bufetovém voze hrát kapela. Na hradě Křivoklát se bude konat tradiční adventní jarmark s pestrým doprovodným programem pro děti i dospělé. Návštěvníci se mohou těšit na dobovou hudbu, lidovou zábavu s kejklíři a nebudou chybět ani ukázky tradičních řemesel.

Vlak bude odjíždět z plzeňského hlavního nádraží v 9:11, zastaví ještě v Rokycanech (9:27) a na Křivoklát dorazí v 10:41. Na zpáteční jízdu se vlak vydá z Křivoklátu v 15:00 a přes Rokycany dojede na plzeňské hlavní nádraží v 16:29.

Na tuto poslední mikulášskou jízdu je nutná rezervace míst. Jízdenky se prodávají v pokladnách a v e-shopu ČD. 

Souhrnné informace o všech mikulášských jízdách jsou na portálu Vlakem na výlet.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka