V bazénu SK Radbuza bude díky městským dotacím čistší voda

Město Plzeň již druhým rokem přiděluje dotace menším sportovním klubům na opravy, výstavbu zařízení a související infrastruktury.

Jarní servisní akce AUTO CB

SK Radbuza mohla díky příspěvku od města pořídit nový pískový filtr do bazénu, dotaci obdrží i na výměnu druhého a další opravy. Bazén, jenž navštíví ročně přibližně 90 tisíc dospělých i dětí, tak bude mít čistší vodu a komfortnější podmínky pro návštěvníky.

„V loňském roce klub obdržel půl milionu korun na výměnu pískového filtru, který byl v havarijním stavu, letos díky dotaci ve stejné výši pořídí a vymění klub i druhý filtr,“ uvedl radní pro oblast podpory podnikání a sportu Petr Chvojka.

„Smyslem dotačního programu na Rekonstrukci, opravu a výstavbu sportovních zařízení, areálů a související infrastruktury na území města Plzně je podpora subjektů, které zajišťují aktivní využití volného času zejména dětí a mládeže, ale přitom mají omezenou možnost investovat finanční prostředky z vlastních zdrojů,“ vysvětlil ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas. Upřesnil, že díky dohodě města a čtyř největších městských obvodů se podařilo zapojit částku 10 milionů korun do tohoto grantu a podpořit tak 29 plzeňských sportovních oddílů a klubů. „Grant úspěšně funguje již druhým rokem a je dobrým příkladem vzájemné spolupráce města a obvodů při podpoře sportu,“ uvedl.

Celkové náklady na provoz bazénu ročně představují zhruba šest až sedm milionů korun. Město i centrální obvod Plzeň – 3 částečně dotují provoz i opravy bazénu. V roce 2016 příspěvek činil celkově 2,62 milionu korun, z toho prostřednictvím Odboru sportu MMP přispělo město částkou 1,62 milionu korun včetně půl milionu korun na výměnu pískového filtru. 
„Kromě přímých transferů se nám podařilo v roce 2016 zapojit bazén do společného balíku nákupu elektrické energie na komoditní burze. Díky tomu ušetří na platbách za elektřinu v letech 2017 a 2018 téměř půl milionu korun,“ doplnil náměstek Pavel Kotas.

Velký bazén SK Radbuza má rozměr 25 krát 12 m, malý 9,3 krát 4 m. Velký bazén ročně navštíví zhruba 55 tisíc lidí, z toho volné plavání veřejnosti představuje 30 tisíc, tréninky 20 tisíc a výuka škol 5 tisíc osob. Malý bazén využije zhruba 36 tisíc dětí. Jde zejména o výuku dětí z mateřských a základních škol (14 tisíc) a kurzy pro veřejnost (20 tisíc), zbytek tvoří volné plavání.    
 
Z dotačního programu na Rekonstrukci, opravu a výstavbu sportovních zařízení, areálů a související infrastruktury na území města Plzně získají dotaci ve výši půl milionu korun také například Tělovýchovná jednota Union Plzeň na rekonstrukci prosklení tělocvičny, Jachetní klub Plzeň na půdní vestavbu a tepelnou izolaci podkroví loděnice, TJ Lokomotiva Plzeň na rekonstrukci loděnice jachtingu, TJ Sokol Plzeň – Nová Hospoda na opravy sportovních kabin, SK SENCO Doubravka na rekonstrukci travnaté plochy a opravy zavlažování.   

O SK Radbuza:

Budova v Kozinově ulici slouží veřejnosti již od roku 1974. Sportovní klub Radbuza Plzeň sdružuje 376 členů, z toho 297 v kategorii mládeže. Kromě Oddílu plaveckých sportů (bazénové a dálkové plavání) zde fungují turistické oddíly dětí, mládeže i dospělých. Tyto dva oddíly jsou historickým odkazem na Veslařský klub Radbuza z roku 1911, který se věnoval i organizovanému plavání (plaveckým tréninkům v řece Radbuze). Oddíl turistiky se věnuje vodní turistice (klub má vlastní loděnici s uskladněnými loděmi pro letní vyjížďky), cykloturistice, vysokohorské i standardní pěší turistice i běžeckému lyžování.

Plavecká výuka zde začíná v kurzech rodičů s dětmi od 6 měsíců a po půl roce věku dítěte pokračuje po jednotlivých školních pololetích. V rámci plavání pro veřejnost zajišťuje každý den plavání pouze pro seniory. Areál využívají i různé organizace: mateřské školy, základní a střední školy, školní družiny, Západočeská univerzita v Plzni, potápěči atd. Klub pořádá i plavecké závody s velkou tradicí. V objektu je sauna i možnost masáží.

Více informací na stránkách klubu:
http://www.skradbuza.cz/

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
09.06.2017 10:00



3 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka