Co je to bulharská kuchyně?

- bohatá na zeleninu, způsob vaření je šetrný a doba přípravy - krátká... Známá i neznámá, balkánská, orientální, voňavá... Chutě sbližují a rozdělují. Lidé se potkávají a seznamují. Co lepšího si přát v pohodě a dobře se najíst, pobavit se a osvěžit smysly? Napadlo mě otevřít si restauraci, hospodu či jinak řečeno místo pohostinské, kde moji krajané Bulhaři najdou známé a vybaví si domov a „domácí“ Češi najdou něco nového na dobrou chuť.

Cílená propagace v Plzni

I. díl

Coje to bulharská kuchyně?

      Bulharská kuchyně není v Čechách v obecném podvědomí a pro většinu obyvatel je naprosto neznámá. Proto jsem se rozhodla Vás obecně seznámit s Bulharskou kuchyní a jejími specialitami kdy tyto všechny najdete v bulharské restauraci Kukeri v Plzni na Klatovské třídě.

Kromě dobře známých jídel z menu bulharské restaurace KUKERI v Plzni můžeme jmenovat mnoho dalších, jako je: „fazole v hliněném hrnci“, „papriky plněné fazolemi“, „kebab na kalugerský způsob“, „bezmasé sarmi ve vinných listech“, „zelnik“,„kavarma“, „kapama“…

Jaký význam přikládají Bulhaři jídlu?

V Bulharsku se říká: „Chranata pravi borbata.“ Význam tohoto výroku je, že jídlo je to, co nám dává sílu bojovat. Jídlo je základním stavebním kamenem lidského zdraví. Známý ruský fyziolog I. P. Pavlov definuje jídlo jako „ to nejlepší spojenímezi člověkem a jeho životním prostředím.“

Coje základní složkou jídelníčku Bulhara?

Základními potravinami jsou pro Bulhary od pradávna chléb, luštěniny(především fazole) a zelenina (zejména papriky, zelí, cibule). Maso se jedlo o velkých svátcích. Jehněčí na svátek sv. Jiří,vepřové kolem Vánoc, ryby na Mikuláše. V naší bulharské restauraci KUKERI v Plzni tyto tradice úplně nedodržujeme a nabízíme rúzné speciality bulharské kuchyně po celý rok. Obyvatelé Bulharska, kteří se ve 20. století živili především jako zemědělci, během zimního období, kdy se nepracovalo, konzumovali především vysoce kalorickou stravu (vepřové a slaninu) a na jaře pak drželi půst. V tomto období jejich organismus trpěl nedostatkem vitamínů. Přes léto, v období nejtěžší práce se pak bulharský národ živil jogurtem, sýry s chlebem, ovocem,zeleninovými polévkami, česnekovým odvarem s nízkou energetickou hodnotou.

Mnoho vědců, kteří se zabývali způsobem života v minulosti (např. Zlatarov, K. Popov a další) zdůrazňují, že „chléb je základem stravování a života Bulharů“, že Bulhar je co se jídla týče skromný a často mu stačí jen chléb a sýr.Také proto, se slovo chléb stalo synonymem pro obživu. Říká se„vydělám si na chleba“ a ne“ vydělávám si na obživu“.

Co je přesně je to „bulharské“ v bulharské národní kuchyni?

Jak se formoval bulharský národ, spojováním kmenů, tak bulharská kuchyně je spojením mnoha složek. Obdobně jako lidová hudba,kuchyň se dá označit jako Balkánská, ale i tady drobnohledem najdeme rozdíly div ne v každé vesnici.

pokračování...




Autor: Nikolinka Prokopieva Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka