Jsou dřevěné nízkoenergetické domy odolné proti ohni a červotočům?

Dřevo hoří a když neshoří, tak ho „sežere“ červotoč...tak nějak asi uvažují někteří zájemci o nový rodinný dům. Oproti tomu milovníci přírodních materiálů a ekologie, kteří se zajímají o dostupné technologie pro stavbu nového domu, jistě zajásají a nebudou váhat ani chviličku. Přečtěte si, jaké jsou vlastnosti moderních nízkoenergetických domů!

Jarní servisní akce AUTO CB

Zkušenosti ve světě

Je nutné vědět, že systém dřevěných domů není ve světě nic nového. Prakticky je úspěšně využíván celá desetiletí např. ve Švédsku, Finsku, Rakousku, USA, Kanadě, … a to hlavně díky větší občanské informovanosti a státním kampaním.

Opravdu se nemusíme bát ohně?

Určitě nemusíme, dřevo použité na stavbu montované dřevostavby je speciálně upraveno, takže jen vlastní nosná konstrukce má vysokou požární odolnost, která odpovídá normě ČSN EN 13501 na REI 60. Tato konstrukce je ještě opláštěna instalační předstěnou.

Mají červotoči a plísně šanci?

Nemají, jelikož u každé kvalitní dřevostavby je zamezeno vniknutí vlhkosti do konstrukce stavby. Jako izolační materiál se používá tvrdá minerální vata, která zaručuje stálost a nedochází u ní k sesouvání. Dřevo je navíc speciálně ošetřeno proti červotočům, kterým pak nechutná.

Dřevěná sendvičová konstrukce

Jednou z variant, jak si nechat postavit kvalitní nízkoenergetickou dřevostavbu, je dům montovaný ze sendvičových konstrukcí, které mají spotřebu energie vynaloženou na celoroční vytápění do 50 kWh/m2 a rok.  

Při porovnání s běžnou výstavbou splňující současná normová kritéria mají nízkoenergetické dřevostavby spotřebu energie na vytápění cca 30 – 40 % oproti standardnímu domu.

Ke stavbě se používá konstrukční řezivo, které je známé jako KVH a DUO.Tento materiál se používá pro montování všech částí nosných konstrukcí a nám zaručí stálost. A to jak objemovou, tak tvarovou. Toto řezivo je lepené z více kusů, které jsou vysušeny na 15% vlhkosti a následně znovu slepeny. Tato technologie zaručuje vyrušení nežádoucího pnutí, které by mělo za následek nestabilitu a změny v nosné konstrukci.

Výhody dřevostavby

Vypadá to, že nechat si postavit dřevěný domek má samé výhody. Posuďme sami:

  • Rychlost stavby bez nutných technologických přestávek

  • Vysoká úspora energií na vytápění

  • Vynechání mokrých procesů (zdravé bydlení již od prvního dne nastěhování)

  • Konstrukční stabilita a vysoká životnost budovy

  • Záruka na nosnou konstrukci 20 let

  • Variabilita systému

  • Vhodnost pro alergiky pro příznivé klima v dřevostavbě

  • Využití větší plochy obestavěného prostoru (tato konstrukce je tenčí než zděná, proto při stejné zastavěné ploše máte více užitné plochy)

  • Ekologicky šetrná technologie výroby a provádění (celá konstrukce je vyrobena z obnovitelných zdrojů)

Ekologický domek nezatěžuje životní prostředí

Nové nízkoenergetické domy splňují požadavky na plnohodnotné a komfortní bydlení. Navíc můžeme mít dobrý pocit, že náš domek ekologicky nezatěžuje životní prostředí.

Jako další plusové body je třeba zmínit vysokou životnost, variabilitu a úsporu energií při vytápění. A samozřejmě nesmíme zapomenout na 20letou záruku na nosnou konstrukci.

Máte zájem o více informací ohledně nízkoenergetických domů?

Kontaktujte Monstr, spol. sr.o.

Monstr, spol. sr.o.

Pod Hůrkou 41,Záluží
330 11 Třemošná

Tel: +420 775 095551

Kontaktní osoby:

Martin Chocholatý -jednatel společnosti
tel: 775 095 551, martin@monstr-sro.cz

Zdeněk Chocholatý- elektrotechnik
tel: 775 985 095, zdenek@monstr-sro.cz

http://www.monstr-sro.cz/

Autor: Jan Vavřička Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
26.06.2015 09:55




3 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka