Ekonomika v kraji se vyvíjela příznivě

Plzeňský kraj lze charakterizovat jako vhodné místo pro život nejen z hlediska dobrého životního prostředí, vyšších mezd, nízké nezaměstnanosti a bohatých možností pro rekreaci, ale i z pohledu makroekonomických ukazatelů.

Cílená propagace v Plzni

V roce 2014 byl ve srovnání s rokem 1995 nejvyšší nárůst hrubého domácího produktu (HDP) ve stálých cenách zaznamenán u Středočeského kraje, kde došlo téměř k jeho zdvojnásobení (nárůst o 91,1 %), v Hlavním městě Praze o 79,3 % a u Zlínského kraje o 67,4 %. Nárůst vytvořeného HDP ve stálých cenách v Plzeňském kraji představoval navýšení o 55,7 %, což je pátá nejvyšší dynamika růstu v mezikrajském porovnání. Při posuzování vývoje oproti roku 1995 jsou na tom nejhůře v Karlovarském kraji, který jako jediný vykázal pokles o 2,4 %. Kraje s nejnižší dynamikou růstu HDP proti roku 1995 byly Ústecký a Moravskoslezský (15,3 %, resp. 24,7 %).

"Vývoj ekonomické výkonnosti hospodářství v Plzeňském kraji lze v posledních letech hodnotit velmi příznivě. Společně s Jihomoravským a Olomouckým krajem jsme se dokázali nejrychleji vyrovnat s hospodářskou recesí. Kromě roku 2009 byl vytvořený HDP v Plzeňském kraji vždy vyšší než v letech 2007 a 2008, kdy vrcholila hospodářská konjunktura," sdělil ředitel Krajské správy ČSÚ v Plzni Miloslav Chlad.

Co do objemu vytvořeného HDP v roce 2014 je Plzeňský kraj na 6. místě v mezikrajském porovnání s 5,2 % z celkové vyprodukované hodnoty HDP na národní úrovni. Nejvyšší podíl byl vytvořen v Hlavním městě Praze (24,3 %), naopak nejnižší v Karlovarském kraji (1,9 %).

Výkonnost Plzeňského kraje dle ukazatele HDP na obyvatele měřeného v paritě kupní síly v porovnání s dosaženým průměrem za EU 28 dosáhla v roce 2014 úrovně 80,3 %. To je po Praze a Jihomoravském kraji třetí nejvyšší podíl mezi regiony v České republice.

Tvorba hrubého fixního kapitálu na 1 obyvatele je od roku 2007 v Plzeňském kraji pod úrovní republikového průměru, v roce 2013 činila 81 539 Kč. Naopak příznivých výsledků bylo v kraji dosaženo u podílu čistého disponibilního důchodu domácností na 1 obyvatele, který je užíván jako měřítko "bohatství" v daném území. Hodnota tohoto ukazatele dosáhla v roce 2014 výše 205 083 Kč, což bylo nejvíce po Hlavním městě Praze a Středočeském kraji.

Ačkoliv v žádném ze sledovaných odvětví není Plzeňský kraj dominantní, lze jednoznačně říci, že s 40,9 % nově vytvořené hodnoty v odvětví průmyslu na celkové hrubé přidané hodnotě v regionu se řadí mezi kraje s jeho nadprůměrným podílem, zejména pak ve zpracovatelském průmyslu, kde jeho podíl v roce 2014 dosáhl 34,8 %. Proti roku 2008 došlo ke zvýšení podílu průmyslu na celkově vytvořené hrubé přidané hodnotě v kraji o 4,9 procentních bodů a zpracovatelského průmyslu o 3,4 procentních bodů. U ostatních odvětví je podíl pod úrovní republikového průměru s výjimkou zemědělství a skupiny odvětví veřejné správy, vzdělávání, zdravotní a sociální péče.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka