Jižní Plzeňsko se od pátku ponoří do tónů staré hudby. Startují Haydnovy slavnosti

V pátek, 8. září bude v kostele sv. Petra a Pavla v Dolní Lukavici na jižním Plzeňsku zahájen už 25. ročník festivalu Haydnovy hudební slavnosti, který je nejstarší přehlídkou tzv. staré hudby v České republice.

Cílená propagace v Plzni

Třináct koncertů, které se budou konat pokaždé na jiném místě regionu, nabídne barokní, klasicistní a raně romantickou hudbu v podání předních českých interpretů. Závěrečný, slavnostní koncert 24. září se uskuteční v krajské metropoli v kostele sv. Jana Nepomuckého na Chodském náměstí.

„Festivalem prošla za 25 let celá řada organizátorů, spolupracovníků a příznivců. Festival hostil mnoho umělců světového renomé, jednotlivé koncerty navštívily desetitisíce posluchačů. Každý z ročníků nás přesvědčuje o tom, že si Haydnovky nalezly na jižním Plzeňsku stálé příznivce a staly se tradiční součástí zdejšího hudebního života“, přibližuje velmi stručně historii a působení festivalu jeho dramaturg Vít Aschenbrenner.

„Uvědomujeme si, že Haydnovy hudební slavnosti nejsou mainstreamovým festivalem pro každého, ale za čtvrtstoletí jejich trvání také víme, že si i zde na venkově našel žánr historicky poučené interpretace své posluchače, kteří se pravidelně v polovině září s chutí vrací na svůj festival, aby se tady zastavili v čase a v klidu a v příjemném prostředí si poslechli dodnes velmi aktuální díla starých mistrů“, doplňuje ředitel festivalu Milan Fiala, který se kolem Haydnovek pohybuje patnáct let.

Festival zahájí tradičně Orchestr Konzervatoře Plzeň, který bude řídit dirigent Státní opery Jiří Štrunc. Na úvod zazní pochopitelně Haydnova 1. symfonie D dur Lukavická, následovat bude Kraftův Koncert C dur pro dvě violoncella a orchestr v podání Jiřího Hoška a jeho dcery Dominiky Weiss Hoškové.

Pětadvacátý ročník přehlídky staré hudby bude mít tři pomyslné vrcholy. Vedle zahajovacího koncertu to bude obnovená premiéra Mariánských nešpor Isfrieda Kaysera, kterou v největším mimopražském barokním kostele v Čechách, v chrámu Nanebevzetí P. Marie v Přešticích provede Kolegium pro duchovní hudbu Klatovy a Consortium musicum, a samozřejmě Závěrečný koncert v Plzni, kde Plzeňská filharmonie, vedená opět Jiřím Štruncem, a Kühnův smíšený sbor uvedou stěžejní Haydnovo oratorium Stvoření.

Na ostatních, spíše komorních koncertech se posluchačům představí mj. Petr Wagner, špičkový hráč na violu da gamba, varhaník Robert Hugo, cembalista a hráč na kladívkový klavír Jaroslav Tůma nebo soubor Capella Ornamentata. Návštěvníci festivalu se mohou těšit i na duo v Itálii působících, sympatických interpretek Ilarie Fantin a Kateřiny Ghannudi, na sopranistku Irenu Troupovou, Sojkovo kvarteto a další špičkové hudebníky.

„Naší touhou je i prohloubení spolupráce s regionálními uměleckými institucemi a představení jejich potenciálu“, doplňuje ještě Vít Aschenbrenner. Jednou z nevýznamnějších je Konzervatoř Plzeň, dlouholetý partner festivalu. Už letos se na Haydnovkách představí třídy hry na zobcovou flétnu a cembalo, které tvoří jádro studia interpretace staré hudby v našem kraji. 

Generálním partnerem festivalu je i letos Plzeňský kraj; festivalovou záštitu přijal hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard.  Kompletní program najdou zájemci na www.haydn-festival.eu.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka