Konference Recykluji! Neskládkuji! v Plzni: Bezodpadová stavba není sci-fi

Vybourané cihly, beton, staré tašky nebo dlaždičky nepatří do popelnice, na skládku ani do lesa. Stavební a demoliční odpad můžete odvézt do sběrného dvora nebo rovnou do recyklačního centra.

Cílená propagace v Plzni

Tam ho dokáží téměř beze zbytku efektivně zpracovat. V podobě recyklovaného kameniva a dalších materiálů se vrací zpět do stavebnictví a šetří tak rychle mizející přírodní zdroje, jako je kámen či písek. 

Přední odborníci na recyklaci stavebních a demoličních odpadů se sešli ve čtvrtek 21. 3. na 7. ročníku konference Recykluji! Neskládkuji! v prostorách technologického parku TechTower Plzeň.

U diskusních stolů se hovořilo mimo jiné o tom, proč se vyplatí udělat předdemoliční audit, jaké jsou novinky v legislativě či kdy a jak využít na stavbě konkrétní recykláty. „Předdemoliční audit jako nástroj pro efektivní demolice umožňuje v maximální míře využít druhotné materiály a v důsledku tak ušetřit i finanční zdroje,“ uvedl Jan Otýs, ředitel společnosti AZS 98.

Zástupci obcí se dozvěděli praktické informace, jak správně nastavit evidenci odpadů, aby co nejvíce usnadnili život občanům, měli vše v pořádku a předešli případným pokutám. Obce a stavební společnosti jsou největšími dodavateli recyklačních center, stavební odpad ale centra přijímají i od jednotlivců. I při menší stavební úpravě, jakou je třeba rekonstrukce koupelny nebo vybourání okna, je důležité si dopředu zjistit, kam budu moci vzniklý odpad uložit a jak ho případně vytřídit. 

„Stavební a demoliční odpady jsou cennou surovinou, která výrazně šetří životní prostředí. Na to je třeba myslet u menší stavby stejně jako u velkých projektů,“ uvedla Petra Kaldová, generální ředitelka skupiny firem pod značkou AZS 98. 

Bezodpadová stavba se zaměřuje na odpady, které vznikají už v průběhu výstavby. Hlavním smyslem je separace čistých odřezků stavebních materiálů, jako jsou například tepelné izolace, sádrokartony apod., a navrácení v čistém stavu zpět k výrobci. Samozřejmostí je vytřídění všech ostatních odpadů a jejich předání k recyklaci. V roztříděném stavu se odpady recyklují snáze a v důsledku se šetří nejen primární suroviny, ale i finanční zdroje za likvidaci směsných stavebních odpadů. 

U demolic je velkým pomocníkem takzvaný předdemoliční audit, který objekt detailně zmapuje, specifikuje druhy odpadů a jejich množství a navrhne uplatnění recyklovaných materiálů. Pro novou stavbu se pak mohou následně využít celé prvky, jako například překlady, ocelové konstrukce a obklady stěn, nebo se materiály zpracují recyklační linkou přímo v místě a využijí se ve formě betonového a suťového kameniva. 

Společnost AZS RECYKLACE ODPADU provozuje ve čtyřech krajích 9 recyklačních center, která v roce 2023 zrecyklovala 126 000 tun stavebního odpadu. V průběhu konference Recykluji! Neskládkuji! byly tradičně oceněny firmy z Plzeňského kraje, které jdou příkladem a v roce 2023 aktivně uložily nejvíce odpadu a využily nejvíce recyklátů. 

O problematice recyklace stavebního odpadu hovořili na konferenci Vladimír Macourek z odboru průmyslové ekologie Ministerstva průmyslu a obchodu, Tomáš Kameník z České inspekce životního prostředí nebo Pavel Novák ze společnosti Odpadová poradenská. 

V rámci konference byly na nádvoří TechToweru vystaveny také nové stavební a třídicí stroje značky Develon od společnosti Garnea a kontejnery a obaly pro bezodpadovou stavbu.

7. ročník Konference o využití stavebních odpadů

RECYKLUJI! NESKLÁDKUJI!

čtvrtek 21. března 2024, TechTower Plzeň

Pořádá společnost INFINITY ACADEMY s.r.o.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka