Řemeslné výrobky ze západu Čech získávají na oblibě, hrozí jim ale komplikace s EET

Značka Místní výrobek ze západu Čech podporuje drobné podnikatele a jejich rukodělnou práci. Vloni získalo certifikát 25 řemeslníků, příští rok je ale může zastavit EET.

Jarní servisní akce AUTO CB

Značka Místní výrobek ze západu Čech je udělována od roku 2010. Jejím cílem bylo podpořit šikovné lidi z oblasti Konstantinolázeňska, Stříbrska, Plánska a Hracholusek, kteří vyrábějí rukodělné nebo zemědělské výrobky. V minulosti získalo toto označení udělované Místní akční skupinou Český Západ přes 50 nositelů. Ne všichni ale v podnikání pokračují, někteří se z regionu odstěhovali a tak v loňském roce proběhla opakovaná certifikace a oprávnění užívat značku bylo prodlouženo nebo nově uděleno 25 malým podnikatelům. Další postupně přibývají.

Kritéria pro získání značky jsou vcelku jednoduchá: využití místních surovin, receptur či postupů, využití ruční, řemeslné či duševní práce místních lidí a výroba v místě. „Značku udělujeme primárně v oblasti působnosti naší místní akční skupiny, tedy na Konstantinolázeňsku, Stříbrsku, Plánsku a v okolí Hracholusek, ale po dohodě se sousedními MAS se nebráníme ani zájemcům z blízkého okolí, například Mariánskolázeňska, Tepelska, Manětínska nebo Nýřanska,“ vysvětluje Jan Florian z MAS Český Západ. Značku uděluje osmičlenná certifikační komise složená ze zástupců MAS i samotných řemeslníků. Případní zájemci o značku se mohou podívat na www.mascz.cz/znacka.html. „Certifikační komise zasedá několikrát do roka a průběžně vyhodnocuje došlé přihlášky. Nejbližší uzávěrka je do konce března,“ dodává Florian. Řemeslníci, kteří do té doby získají certifikát, budou uvedeni v připravované mapě. Všichni pak budou prezentováni na webových stránkách, které budou spuštěny v dubnu.

Řemeslnou výrobu může zastavit EET

MAS Český Západ je spolupořadatelem několika kulturních akcí, jejichž součástí bývají i oblíbené řemeslné jarmarky. V souvislosti se zavedením EET se ale organizátoři obávají poklesu zájmu místních řemeslníků i dalších stánkařů. 

„Většina nositelů naší značky vyrábí jen tak pro radost a příležitostný prodej na jarmarcích v letní a předvánoční sezóně je pro ně spíš drobným přivýdělkem a možností podělit se o radost ze svých výrobků s dalšími lidmi. Řemeslnou výrobou se živí jen asi třetina, ostatní mají jiné zaměstnání, nebo jsou na mateřské či v důchodu. Pořídit si terminál EET s tiskárnou účtenek a platit měsíční paušál několik stovek za mobilní připojení k internetu je pro ně v porovnání se ziskem z účasti na několika letních jarmarcích naprosto nereálné,“ uvádí Florian. Z dosavadních 25 nositelů značky Místní výrobek ze západu Čech má EET pokladnu zatím jen pětina. Ostatní o jejím pořízení teprve uvažují. Většiny z nich se zavedení EET bude týkat až ve 4. fázi, tedy od června 2018. 

„Musíme také vzít v potaz, že řada z nich jsou již senioři, nemají dotykové mobily a nechtějí se učit s nimi zacházet. Řemeslo je pro ně kus života, a dokud mohou, rádi jej prezentují a občas i něco prodají. To od příští sezóny již možné nebude,“ doplnil Florian. Pořadatelé kulturních akcí se obávají, že zručné místní řemeslníky nahradí na jarmarcích prodejci průmyslově vyráběného zboží a rukodělné zboží tak postupně vymizí. „Snažíme se tomu předejít a spolu s řemeslníky hledáme možnosti, jak tradiční zboží na jarmarcích udržet. Jednali jsme i s místním poslancem a oslovili jsme také Ministerstvo financí,“ dodal Florian. 

Řemeslníci doufají, že se pro řemeslné jarmarky a farmářské trhy podaří vyjednat výjimku, podobně jako třeba v Rakousku, kde EET platí jen pro podnikatele s ročním obratem nad 15 tisíc EUR, v případě prodejců, jejichž obchod se nenachází v trvale uzavřených prostorách dokonce s obratem nad 30 tisíc EUR. Takové výjimky ale náš zákon zatím bohužel nepřipouští.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka