Trhanovský kostel. Plzeňští památkáři vydali novou naučnou minipublikaci

Trhanov, kostel sv. Jana Nepomuckého, tak se jmenuje již 6. a nejnovější svazek ze sady populárně naučné řady leporel, která pod názvem Památky západních Čech přibližuje veřejnosti kulturní dědictví regionu.

Jarní servisní akce AUTO CB

Autor textu, ředitel plzeňského pracoviště Národního památkového ústavu ing. arch. Jan Kaigl, Ph.D., seznamuje čtenáře se základním popisem, dějinami, původem i významem stavby stejně jako dalšími souvislostmi ranně barokní stavby. Pro laického milovníka dějin architektury může být zajímavá i skutečnost, že zakladatelem trhanovského panství byl Wolf Maxmilián z Lamingenu, českým dějepistectvím nechvalně prezentovaný jako tzv. Lomikar, který stál za krutým potlačením vzpoury poddaných, v jejichž čele stál mimo dalších "chodský rebel" Jan Sladký Kozina. Kostel je však spjat s dalšími majiteli panství po "Lomikarovi" - Stadiony; konkrétně Jiřím Jindřichem Stadionem, jenž byl děkanem kapituly katedrály ve Würzburgu a předním činitelem tamějšího církevního knížectví na sklonku 17. století. V leporelu nechybí ani bohatý obrazový doprovod: Současné i historické snímky, půdorysy kostela.

Leporelo je neprodejné, zájemci si jej však zdarma vyzvednout k  v mázhauzu sídla plzeňských památkářů, v domě U Zlatého slunce, Prešovská 7 v čase mezi 8 - 18 hodinou. (Do rozebrání zásob)


Publikační činnost NPÚ ÚOP v Plzni, řada Památky západích Čech:

Soubor vybraných památek propaguje také publikační činnost plzeňského územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu. Vydavatel si vytkl za cíl stručně, ale přehledně představit vybrané kulturní památky v rámci Plzně i Plzeňského kraje. Autorem textů jsou odborníci včetně těch, kteří jsou pracovníky plzeňského pracoviště památkového ústavu. Neprodejná leporela z edice Památky západních Čech. Populárně naučná řada,  jsou zdarma k dispozici v mázhauzu sídla plzeňských památkářů, domu U Zlatého slunce, Prešovská 7 v čase mezi 8 - 18 hodinou.

Velmi zajímavý podrobný popis jedné z nesymboličtějších památek Plzně, Mariánského sloupu na náměstí Republiky, přináší leporelo s názevm Plzeň - Mariánský sloup. Autory textu o kulturní památce jsou Pavel Zahradník a Viktor Kovařík. Leporelo přináší informace o historii sloupu, popis sloupu a jeho bohaté sochařské výzdoby a informuje také o opravách této kulturní památky v minulosti.

Nejnovější z řady publikací nese název Plzeň-Bolevec - selský dvůr čp. 1 U Matoušů. Národní kulturní památka. Autorem je známý odborník na lidovou architekturu, památkář Karel Foud. Leporelo s číslem svazku 5 seznamuje zájemce s historií statku, vystavěného v kontextu starého Bolevce, popis obytného stavení i hospodářských budov. Zabývá se též obnovou této památky.

Leporelo nazvané Horšov, kostel Všech svatých, představuje významnou kulturní památku v rámci Plzeňského regionu. Ředitel plzeňského pracoviště ing. arch. Jan Kaigl, Ph. D., který se dlouhodobě odborně zaměřuje na problematiku románských a gotických církevních staveb, je zároveň autorem fundovaného textu leporela. V něm se čtenář dozví o románské fázi kostela, jeho gotické a barokní přestavbě, nástěnných malbách a historickém mobiliáři. Nechybí ani pasáž o obnově památky a jejím využití.

K dispozici jsou u vydavatele zdarma i dotisky starších leporel, jako například Zřícenina hradu Přimda s textem archeologa a odborníka na hradní torza Petra Sokola, jenž uvádí podrobnosti z historie hradu, dějinná data a zabývá se popisem hradu včetně prezentace z pověstí o Přimdě. Sídlo plzeňských památkářů, historickou budovu v centru Plzně, přibližuje důkladně leporelo s textem historika staveb Jana Anderleho, pod názvem Dům u Zlatého slunce v Plzni.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka