Co je pro Čechy důležité při výběru půjčky?

Parametrů, podle kterých lze porovnat kvalitu půjčky, existuje poměrně hodně a pro každého je důležité něco jiného. Některé vidíte hned na stránkách společnosti a jiné abyste hledali lupou ve smlouvě nebo v úvěrových podmínkách. Jaké hlavní body jsou rozhodující pro české žadatele? Už dávno nejde jen o cenu.

Jarní servisní akce AUTO CB

Úrokové sazby, RPSN i flexibilita úvěru

Proměnou trhu a velké redukce podvodných poskytovatelů půjček se lidé stali více sebevědomější a při výběru půjčky cílí i na jiná hlediska, než je úrok. Ten hraje samozřejmě stále velkou roli, ale více se lidé zaměřují na RPSN sazbu, která mnohem lépe reflektuje výhodnost úvěru, ale i na různé doplňkové služby a flexibilitu. Je pro ně důležité, aby měli možnost měnit splátky podle potřeby, posunout případně splatnost, odložit splátku nebo třeba úvěr navýšit.

Lidé chtějí vědět hlavně to, kolik za úvěr přeplatí a zda se mohou obávat i nějakých sankcí či pokut, když se zpozdí se splátkou o jeden den. Není se co divit, že je zajímá právě toto hledisko. Podle průzkumu České bankovní asociace, takřka třetina dlužníků by chtěla vyjednat odklad splátek, kdyby z nějakého důvody nebyli schopni splácet. Necelá čtvrtina by si půjčila od rodiny nebo kamarádů, pětina by zkusila konsolidaci a 9 % by to neřešilo vůbec.

Rychlost hraje důležitou roli

Lidé často potřebují peníze rychle, nejlépe okamžitě za minimální náklady a s takřka nulovou administrativou. Není se co divit, že tak často financují různé potřeby rychlými půjčkami, které slibují vyřízení během pár minut a odeslání peněz v podstatě taktéž. Jejich rychlost a nutnost předkládat jen málo dokumentů znamená větší rizikovost a s tím spojenou vyšší cenu půjčky. Je důležité s tím počítat.

Rychlé peníze získáte i ve formě kontokorentu nebo kreditní karty. Nemusí jít vždy nutně o spotřebitelský úvěr.

Pozor na nezdravou sebejistotu

Image title

Při půjčování by každý určitě měl mít určitou sebejistotu, aby se nedal natlačit do něčeho, co nechce, ale zároveň by se měl vyvarovat toho, aby byla už přehnaná. Mírnější podmínky nejsou otevřenými dveřmi pro unáhlené zadlužování. Výběr půjčky je stále nutné nepodcenit a mimo ceny a flexibility se hodně zaměřte právě na úroky z prodlení a sankce. To si často nikdo nechce při vyřizování vůbec připustit, ale problémy s financemi přichází častěji, než byste mysleli. Minimální základ je podíváte se na nějakou diskuzi, referenci společnosti nebo online porovnávač. S výběrem nejlepší půjčky může pomoci i test, který najdete zde.

Povinná licence sice výrazně zpřísnila podmínky a výše pokut je omezená, přesto vás může vyjít dost draho. Pokuta za nedodržení termínu splácení nesmí přesáhnout 70 % z výše jistiny a maximálně může být 200 000 Kč.

Mezi tři nejdůležitější kritéria se přitom tato témata nedostala. Mnohem podstatnější má být možnost zažádat si o úvěr online nebo přes mobilní aplikaci.

Lidé chtějí půjčky z banky

Stále větší polovina lidí (53 %) by volila banku. Tam také hrozí nejmenší riziko. Ovšem i nebankovky dnes poskytují zajímavé a výhodné produkty. Musí mít ale vždy licenci od centrální banky a zarážející je, že to mnoho lidí vůbec neřeší.

Image title

Zdroj: Česká bankovní asociace

Čím dál lepší platební morálka

Image title

Nutno podotknout, že pozitivní jev je vidět i v platební morálce. Polovina lidí (48 %), kteří si kdysi půjčili, už nic nesplácí a ti, kdo ji ještě mají, si obvykle půjčovali na auto (13 %) nebo na rekonstrukci (12 %). Tudíž žádné zbytečné nesmysly. Na druhou stranu je dost zajímavé, že si půjčují buď malé částky, nebo naopak vysoké. V 17 % případů si berou úvěr nad půl milionu korun, či naopak pod 20 tisíc korun. Hlavním důvodem je nedostatek hotovosti (9 %ú, dalších 18 % nechce čekat a šetřit na zboží, které si chtějí koupit, 12 % lidí využívá různých výhodných akcí na splátky a 14 % dotazovaných uvedlo, že nedokáže našetřit. Celkem 9 % lidí chtělo koupit akční zboží a nechtělo čekat, až na tom budou finančně lépe a 7 % prostě nechtělo brát z úspor.

Určité procento lidí (9 %) by si půjčilo na splátku jiné půjčky, hlavně od banky (45 %) a od příbuzných nebo přátel (36 %). To se ale nemusí vůbec vyplatit, protože půjčit si na splátku jiné půjčky se řadí k hodně velkým rizikům.

Výběr půjčky jedině komplexně

Jakýkoliv budoucí dluh musí být řádně posouzen a vybrán. Nelze nic vyzdvihovat nebo něco přehlížet. Myslete na to, až budete sledovat nejnižší cenu a na ostatní parametry trochu zapomenete. To, že momentálně nemáte se splácením problém, neznamená, že se situace může změnit k horšímu. Pak se vám správné rozhodnutí na začátku rozhodně hodí.

Autor fotografií: Pixabay.com, Pexels.com

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka