S koncem prázdnin posílí ČD spoje, na tratě se vrátí školní vlaky. I v kraji

České dráhy posílí v souvislosti s koncem prázdnin a návratem školáků do měst dálkové spoje. Přesto cestujícím doporučují zajistit si včas rezervace a využít spoje také mimo špičku.

Cílená propagace v Plzni

Od pondělí 4. září se na tratě vrátí „školní spoje“, jejichž provoz byl o prázdninách přerušen. Žáci a studenti mohou využívat pro cesty do školy zvláštní jízdné se slevou 50 % a ještě výhodnější časové a traťové předplatní jízdenky. 

V souvislosti se zahájením školního roku v pondělí 4. září lze očekávat, že se budou lidé z dovolených a prázdnin vracet postupně během několika dní. Přesto České dráhy o posledním prázdninovém víkendu své vlaky posílí. 

„Do vlaků zařadíme plánované posily a budeme mít připravené také vozy pro operativní posilování nejvytíženějších vlaků. Přesto cestujícím doporučujeme včasný nákup jízdenek, zajištění rezervací a využití vlaků mimo přepravní špičku,“ říká Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu. Posilové vozy pro operativní posílení vlaků budou připraveny v důležitých železničních uzlech, jako jsou Praha, Olomouc a Bohumín.

Silně využité jsou pravidelně linky z Moravy do Prahy ale i v dalších směrech, např. z českých krajů do hlavního města a dále také do velkých měst jako je Brno, Ostrava nebo Plzeň. 

Žáci a studenti cestují se slevou 50 % 

Od pondělí 4. září se na tratě vrátí „školní vlaky“. Jejich povoz byl o prázdninách omezený. Takové vlaky jezdí například mezi Strakonicemi a Blatnou, z Pelhřimova do Tábora, z Chocně do Vysokého Mýta, na trati Dobruška – Opočno pod Orlickými horami a na dalších místech republiky. 

Žáci a studenti mohou využívat pro své cesty státem garantované zvláštní jízdné se slevou 50 %. Pro pravidelné cesty mezi domovem a školou mohou využívat také traťové, pásmové nebo časové jízdenky Českých drah a integrovaných dopravních systémů. Ty nabízejí další úsporu při cestování do školy. Například jednorázová jízdenka na 10 kilometrů stojí žáky 15 Kč, při pořízení měsíční jízdenky (20 dní školní výuky, 2 cesty denně) pak vychází cena za jednu cestu na méně než 11 Kč. Výhodnější časové jízdenky Českých drah nebo integrovaných dopravních systémů pro pravidelné cesty např. do zaměstnání mohou využívat i dospělí cestující.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka