Výstava připomíná 160. výročí úmrtí J. K. Tyla

Město Plzeň si výstavou v mázhauzu radnice připomíná 160. výročí úmrtí českého dramatika, herce, prozaika a překladatele, divadelního kritika a novináře Josefa Kajetána Tyla. Slavnostní vernisáž se uskutečnila v pondělí 18. července, expozici připravil Odbor kultury Magistrátu města Plzně. Cílem výstavy je představit část z Tylovy pozůstalosti uložené v Archivu města Plzně a Národopisném oddělení Západočeského muzea v Plzni. Součástí je také výstava kostýmů a rekvizit z představení Flamendr, kte

Cílená propagace v Plzni

„Výstava se nesnaží podrobně mapovat Tylův život a tvorbu, ale zaměřuje se především na vztah dramatika k Plzni a Plzně k dramatikovi a na méně známé kapitoly jeho života. Také mapuje, jak je J. K. Tyl v Plzni připomínán, například prostřednictvím památníků,“ řekl první náměstek primátora Martin Baxa.

„Veřejnost má možnost zhlédnout zajímavé, ne příliš často publikované dokumenty, například dopis Pražského magistrátu Kutnohorskému o vymáhání osobní daně na studentovi Tylovi z roku 1828, žádost Tyla o povolení sňatku z roku 1839, rukopis Fidlovačky uložený v archivu či žádost města Kutná Hora o přenesení Tylových ostatků z Plzně do Kutné Hory z roku 1904,“ uvedla Květuše Sokolová, vedoucí odboru kultury plzeňského magistrátu.

Jeden z panelů je věnován také korespondenci J. K. Tyla s osobnostmi 19. století, jako byli Václav Kliment Klicpera, Jan Pospíšil a další. „V části Josef Kajetán Tyl - Tíživá léta najdou návštěvníci i kopii receptu doktora Wolfa z roku 1856, který si Tyl přivezl pro svou léčbu z Vodňan do Plzně těsně před svým úmrtím,“ doplnila Květuše Sokolová.

Poděkování za zapůjčení podkladů pro uspořádání výstavy patří Archivu města Plzně, Divadlu Josefa Kajetána Tyla v Plzni a Národopisnému oddělení Západočeského muzea v Plzni.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka