Galerie Ladislava Sutnara představuje čínské plakáty

Kolekce prezentuje kolem 100 plakátů od 80 designérů ze tří čínských oblastí – Pekingu, Macao a Tchaj-wanu.

Jarní servisní akce AUTO CB

Smyslem akce je setkání a sdílení čínské kultury prostřednictvím znakového písma. Kolekce vystavených autorských plakátů s důrazem na propojení lokálních čínských designérů, kteří budou své práce konfrontovat s prostředím české vizuální scény v oblasti grafického designu, vzešla se spolupráce čínského kurátora a grafického designéra  Li Xu a české kurátorky Lenky Sýkorové s týmem Galerie Ladislava Sutnara v Plzni. Součástí výstavy jsou přednášky některých z tvůrců jak na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni, tak i na Fakultě umění a designu UJEP v Ústí nad Labem.

Výstava čínského plakátu se v České republice v takovémto rozsahu odehrává poprvé. Umělci se vyjadřují prostřednictvím jasných vyjádření formou plakátu propojující text a vizuální sdělení. Právě ona práce se znakovým písmem je pro danou výstavu nejdůležitější. Ukazuje totiž na rozdílnosti západních evropských tradic v oblasti typografie a dálného východu konkrétně Číny. Právě zde je kladen důraz u čínských znaků na ztišený vizuální jazyk, který nehlučně vyjadřuje svoji ideu.

Propojení fyzické a mentální síly u kaligrafie je hlavním poselstvím této výstavy. Výstava přestavuje tři lokální oblasti. První je kolekce plakátů designérů z Pekingu a dalších měst. Jedná se o 20 prací zahrnující díla Li Xu, Li Hhongy Ang, Chennan, Eric Chan, Zhoufeng, Gary Tong, Jiangjie a dalších.

Specifika čínského grafického designu jsou založena na dlouhé tradici kaligrafie, které vytváří prostředí k pokornému přístupu v tvorbě s ohledem na předchozí generace umělců. Současní autoři tak vyjadřují čínskou filosofii skrze komunikační médium – autorský plakát. Kaligrafie neboli kreslení písma umožňuje jedinečnou cestu improvizace v okamžiku psaní. Jedná se o nejabstraktnější a nevznešenější umění v čínské kultuře. Je to propojení umění a čínské filozofie. Čínská tušová technika vytváří umělecké dílo z pohledu myšlenky – ideje a to formou jasné artikulace výtvarného rukopisu daného autora. Bezprostřední malba č i kresba odráží charakter tvůrce.

Důležitou roli zde hrají duchovních cvičení – koordinace mysli a těla s cílem sdělit nejlepší formou daný obsah, což v evropském prostředí v oblasti výtvarné kultury není běžnou praxí.   Druhou prezentovanou oblastí je Macao.

Práce 16 designérů představují přední tvůrce – Ck Chiwai Cheang, Bob Lei, Hong Ka Lok a další. Vystavené plakáty umožňují poprvé v České republice zhlédnout plakáty z této oblasti a rozšířit si tak horizont znalostí o grafický design z Macao, který dokazuje vysokou mezinárodní úroveň. Třetí polohou výstavy je prezentace plakátů designérů z Tchaj-wanu – Horng-Jer Lin, Ling-Hung, Sophia Shih, Ming-Lung Yu, Wei-Che Sun, Fang-Pang Chang, Sameta Tseng a dalších, kteří poukazují na krásu čínských znaků. Jejich práce transformují slova do vizuálních symbolů, které snoubí formu, barvu a význam dohromady s ohledem na starověkou tradici.

Současně jak se dnešní čínští grafičtí designéři ohlížejí do minulosti, tak se i otevírají mezinárodní spolupráci, a tím reformují znakové písmo a poukazují na jeho konceptuální krásu v novém životě. Na současné výstavě využívají čínských znaků jako základního konceptu pro své plakáty. Čínské písmo je živou grafikou, která vypráví příběhy každodenního života. Znaky vizuálně komunikují, a tak budují mosty mezi lidmi.

Chinese Characters Poster in the Czech Republic
Místo konání:  Galerie Ladislava Sutnara, Riegrova 11, Plzeň

Vernisáž: 30. 5. od 18 hodin

Termín výstavy: 31. 5. – 23. 6. 2018 Výstavu pořádá: Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni Kurátoři: Li Xu a Lenka Sýkorová

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka