Lze alergie a astma léčit?

Celkem je v České republice asi 8 % astmatiků. Z hlediska léčby astmatu je důležité zachytit nemoc včas!

Jarní servisní akce AUTO CB

Celkem je v České republice asi 8 % astmatiků.

Z hlediska léčby astmatu je důležité zachytit nemoc včas. Dobrým pomocníkem v boji s astma je také inhalátor pro astmatiky. Povětšinou lidé své dýchací potíže nepřipisují rozvoji vážného onemocnění. Proto je dobré využít měření pomocí spirometrie, které slouží k odhalení astmatu a výsledky konzultovat s lékařem. Vyzkoušet můžete také online test kontroly astmatu.

Alergická onemocnění jsou stále významný problém

Počet alergiků v populaci stále narůstá, pohybuje se mezi 30 až 40 %. K rozvoji alergického onemocnění dochází na podkladě genetické dispozice a nepříznivých vlivů prostředí, jako je znečištění ovzduší, styl bydlení, výživa, kouření. Právě v rozvinutých zemích, kvůli vysokému znečištění životního prostředí a působení externích faktorů na genetický fond člověka, dochází k největšímu výskytu alergie.

Většina alergických onemocnění začíná již v útlém dětském věku, a proto je potřeba této problematice věnovat velkou pozornost. Prevalence alergické rýmy u dětí se v České republice pohybuje mezi 20 až 40 procenty, prevalence dětského astmatu mezi 10 až 15 procenty, u dospělých osob se astma vyskytuje asi v pěti procentech a celkem je v České republice asi osm procent astmatiků.

Jak se alergie projevuje?

Alergie se může projevit již v kojeneckém věku. Typická je situace, kterou označujeme jako „alergický pochod“, kdy alergické onemocnění začíná jako atopický ekzém nebo potravinová alergie a teprve později se objevují respirační symptomy charakteristické pro astma a alergickou rýmu. Nejčastějšími inhalovanými alergeny jsou roztoči domácího prachu, pyly stromů, travin a plevelů, vzdušné plísně, srst domácích zvířat apod. Z potravinových alergenů se v kojeneckém věku nejčastěji uplatňuje kravské mléko, později vajíčko nebo různé druhy zeleniny a ovoce. Alergická onemocnění mívají chronický průběh, provázejí pacienta obvykle celý život. Občas se stává, že alergie tzv. vyhasíná, pacientovi pak přestanou vadit alergeny, které před tím vyvolávaly potíže.

Lze alergie léčit?

V léčbě alergických onemocnění se uplatňují různá léčiva, například antihistaminika, antileukotrieny, inhalační a celkové kortikosteroidy a také inhalátory. Zmíněné léky zmírňují alergické symptomy. Jedinou kauzální léčbou alergie je tzv. alergenová imunoterapie, která spočívá v aplikaci alergenu ve stoupajících dávkách, buď cestou injekční nebo podáváním tablet či kapek. Prevence vzniku alergie je obtížná. Zdá se, že omezení kontaktu s alergeny má vliv pouze na zmírnění potíží u již rozvinuté alergie. Obecně se doporučuje zdravý životní styl: u dětí kojení, prevence obezity, nepodávat zbytečně antibiotika, snažit se pobývat na čerstvém vzduchu a jíst čerstvé potraviny. Důležité je nekouřit. Pomoci mohou také dětské inhalátory.

Alergická rýma

Alergická rýma bývá často vyvolána pylovými zrny. Řada lidí považuje za vysoce alergenní pestrobarevné květy, jako jsou například květy lilie, růže apod. Alergie na takovéto květiny bývá spíše vzácností. Mnohem častěji jsou původci tzv. senné rýmy pyly různých travin, bylin a dřevin. Dalšími častými alergeny, které vyvolávají spíše celoroční potíže, jsou roztoči domácího prachu nebo plísně či domácí zvířata.

Průduškové astma

Alergická rýma může v některých případech přejít i v astma. Setkáváme se však také s astmatem nealergickým. Toto zánětlivé onemocnění způsobuje záchvatovité zúžení dýchacích cest, jejichž vlivem pak dochází k dechovým potížím. Astmatický záchvat může mít tak těžký průběh, že je nutno pacienta hospitalizovat.

Zjistěte si, zda vám nehrozí astma

Z hlediska léčby astmatu je důležité nemoc zachytit včas. Ne vždy však lidé své dýchací potíže připisují rozvoji vážného onemocnění. K diagnóze je proto možné využít měření pomocí spirometrie. Ta umí změřit například vitální kapacitu plic nebo průtokovou rychlost při usilovném výdechu a odhalit tak zúžení dýchacích cest.

Každým rokem, v květnových dnech, při příležitosti Dne astmatu organizuje Česká iniciativa pro astma zájemcům z řad veřejnosti možnost vyzkoušet si spirometrické vyšetření. Při této příležitosti byla již opakovaně, většinou u starších lidí, zachycena těžká porucha funkce plic a doporučeno další sledování u odborného lékaře. Vyšetřovaní lidé obvykle přičítali své dechové obtíže vyššímu věku a byli velmi překvapeni, že se jedná o závažné onemocnění.

Rada na závěr: Znáte nebulizátory? Pomáhají alergikům!

Zajímá vás, jak mohou zdravotnické přístroje nebulizátory pomoci alergikům? Přečtěte si článek, jak nebulizátory pomáhají při léčbě respiračních onemocnění, laryngitidy, zánětech hrtanu, ale i při bronchitidě či hlubokém zápalu plic.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka