Plzeň chce dál podporovat pořádání trhů na centrálním náměstí

Plzeň bude i v roce 2016 podporovat pořádání klasických a farmářských trhů na centrálním náměstí Republiky, podle vedení města i třetího městského obvodu roste jejich kvalita a také zákazníci i prodejci jsou s umístěním spokojeni.

Cílená propagace v Plzni

Rok 2015 přitom sami provozovatelé trhů označují za rekordní, například vánoční trh přilákal během 27 dnů na 300 tisíc návštěvníků, mezi nimiž výrazně vzrostl i podíl kupujících z Německa, v případě farmářských trhů si pro produkty od několika desítek pěstitelů a chovatelů přicházelo pravidelně kolem tří tisíc lidí. 

„Ukázalo se, že spolupráce mezi pořadateli obou typů trhů funguje, stejně tak jako spolupráce jejich provozovatelů s městem a městským obvodem. Nechystáme se proto nic měnit, centrální náměstí je podle mého názoru ideální. Naopak umím si představit, že se pokusíme ještě o další vylepšení a zvážíme možnosti, jak trhy ještě více zatraktivnit,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký. Podle něj je Plzeň jedno z mála měst, které na trhy nepřispívá, nic ho nestojí. 

„Současný stav trhů na náměstí Republiky svědčí o tom, že jsme se před několika lety vydali správným směrem. Mám radost, že z kdysi nevzhledných a kvůli sortimentu často kritizovaných trhů zde máme takové trhy, na které rádi jezdí naši bavorští sousedé či lidé z Prahy. Za náš obvod bych chtěl říci, že se organizátorům trhů, jak klasického, tak i farmářského, budeme snažit do budoucna vytvořit takové podmínky, aby mohli pro občany a návštěvníky své trhy ještě více zatraktivnit,“ řekl Radislav Neubauer, starosta Městského obvodu Plzeň 3.

„Sezona roku 2015 byla rekordní. Co se týká vánočního trhu, který trval 27 dní, měli jsme na něm 105 stánků, tedy maximální možné množství. Evidujeme velmi pozitivní reakce, lidé chválí nejen to, jak trhy vypadají, ale i složení sortimentu. Do budoucna chceme zajistit ještě více stánků s rukodělným zbožím,“ řekl Jaroslav Strohschneider, spoluorganizátor klasických trhů. 

Podle jeho kolegy Emila Procházky přijelo na poslední trhy loňského roku i na 60 organizovaných zájezdů návštěvníků z Německa, prodejci hlásí 300 procentní nárůst tržby právě v evropské měně. „Snažíme se zkvalitňovat i program,“ uvedl Emil Procházka. Lidem tak zpívalo o Vánocích na plzeňském náměstí deset známých interpretů včetně Martina Maxy, Jakuba Smolíka, Petry Černocké a další. „Trhy bereme jako srdcovou záležitost, nad rámec smlouvy například zajišťujeme zvonici, velký dřevěný betlém,“ dodal Jaroslav Strohschneider. V roce 2016 připravují provozovatelé pět trhů, první by měl být Josefovsko-velikonoční, a to od 17. března. Mimo vánoční trhy bývá obsazenost stánků do 45 procent, tedy zpravidla na náměstí stojí do 50 stánků. 

 „I pro nás byla uplynulá sezona dosud nejvydařenější. Průměrně se každého trhu zúčastnilo 42 prodejců, nejvíc 26. září, kdy jich bylo 51. Jinak v průběhu roku se na Plzeňských farmářských trzích, jejichž sedmou sezonu letos odstartujeme, objevilo 90 prodejců, o něco více než v roce 2014,“ uvedl Tomáš Popp, koordinátor trhů ze sdružení Envic. Průměrné tržby stánku se pohybovaly kolem 20 tisíc korun, loňská sezona tak vynesla 12 až 14 milionů korun. Podle Tomáše Poppa se náměstí Republiky, kde se farmářské trhy konaly poprvé v roce 2014, ukázalo jako ideální prostor. Navíc podle něj výborně funguje synergie s pořadateli klasických trhů, které bývají umístěny na jižní straně centrální plochy. 

I v roce 2016 se budou farmářské trhy konat od konce března do poloviny prosince, opět jednou za dva týdny v sobotu. „Bude platit i nadále, že naši prodejci jsou většinou farmáři – chovatelé hospodářských zvířat, pěstitelé zeleniny, uzenáři, pekaři, výrobci těstovin, džemů, paštik, sýrů a dalších mléčných výrobků a mnoha jiných vynikajících potravin. S více než 50 z nich spolupracujeme již šest sezon. Zhruba 70 procent prodejců pochází z Plzeňského kraje a krajů sousedních a stejně tak by to mělo být i v roce 2016,“ doplnil Tomáš Popp. 

Nejen centrální náměstí je místem, kde Plzeňané najdou trhy, nově by tomu mohlo být i v městské části Doubravka. Podle starosty Michala Chalupného obvodní radnice nyní tipuje nejvhodnější lokalitu, kde by se mohly konat. „Hledáme takové místo, které bude dostupné z celé Doubravky, v úvahu přichází například staré parkoviště u Centrumu nebo prostor před Jitřenkou. Rádi bychom novou tradici zahájili vánočními trhy na konci roku 2016,“ řekl Michal Chalupný. Trhy na Doubravce by měly být sezonní záležitostí, zaměřeny zejména na řemeslné výrobky. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 20.01.2016 10:09



1 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka