Pokračuje ZEN Plzeň: Město jako výstava

Zanedbaná místa v blízkosti centra Plzně, která mají zajímavou minulost, si vzal na starost projekt uměleckých intervencí pojmenovaný „Zen Plzeň“, aby upoutal pozornost k veřejnému prostoru a podpořil jeho proměnu k lepšímu.

Jarní servisní akce AUTO CB

Po sousoší na Anglickém nábřeží budou v květnu odhalena další díla, a sice instalace studentů ateliéru Socha a prostor FDU ZČU a jejich pedagogů prof. Jiřího Beránek a Benedikta Tolara s optimistickým názvem „Budelíp“ v prostoru náměstí Emila Škody před autobusovým nádražím a podchodu pod náměstím. 

„Umělecká intervence studentů a pedagogů ateliéru Socha a prostor je vtipným, ale zároveň kritickým uchopením neuspořádaného prostoru náměstí Emila Škody a podchodu pod ním. Úpravou trávníků v ornamentální brambořiště, nabídnutím ekonomického bydlení v podobě uměleckých objektů a pojetím neútulného podchodu jako výstavní síně tvůrci cele naplňují název díla Budelíp,“ vysvětluje kurátorka projektu Karina Kubišová z týmu Plzeň 2015. „Náměstí Emila Škody v Plzni po dlouhá léta sloužilo především jako nástupní plocha plzeňské Škodovky. Po výrazné redukci počtu zaměstnanců v 90. letech minulého století dochází ke „zmrtvění“ místa. Intervence studentů ateliéru socha a prostor fakulty designu a umění Ladislava Sutnara pod vedením Jiřího Beránka a Benedikta Tolara je pokusem o nové, s nadsázkou pojaté, uchopení tohoto prostoru,“ doplňuje kurátorka.

Na půl roku se zde doslova zabydlí tři objekty, které svou tvarovou rozmanitostí upoutají pozornost k problému bezdomovectví ve velkých městech. Hraná útulnost objektů je vtipným, avšak kritickým komentářem sociálního vyloučení a upozorněním na propustnost hranice mezi jistotou vlastního příbytku a nejistotou života na ulici. Benedikt Tolar popisuje své dílo jako „tři malometrážní residence 1+0 s přilehlým parkovištěm uprostřed zeleně a jen pár minut chůze od centra, nízkoenergetické a ekologické bydlení.“

Druhou část instalace tvoří brambořiště. Od západní části náměstí vybíhající soustředné kruhy zvlněných záhonů jsou osázené klasickými brambory. Ne náhodou byla tato rostlina původně v Evropě využívána jako okrasná. Hliněné vlny brambořiště se v pojetí profesora Jiřího Beránka a jeho studentů budou v průběhu měsíců proměňovat v souvislosti s vegetačním cyklem rostlin. 

Intervence pokračuje v podchodu pod náměstím, kde studenti překvapivou instalací klasických artefaktů dokazují, že umělecká galerie může vzniknout v jakémkoli prostoru. 

Na vernisáži 26. května, která začne v 17 hodin, vystoupí studentské ateliérové hudební seskupení „Donští kozáci“. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka