ZEN PLZEŇ přetváří od úterka město jako výstavu

V úterý 28. dubna začíná projekt, který v průběhu 7 měsíců oživí 7 problematických míst 7 uměleckými instalacemi ve veřejném prostoru. Jako první se představí dílo Pavla Karouse a Michala Pěchoučka.

Cílená propagace v Plzni

Jejich umělecká intervence je reflexí sousoší Rudolfa Svobody, bývalého památníku československo-sovětského přátelství, které je umístěno Anglickém nábřeží před Komerční bankou. Každé poslední úterý v měsíci se odhalí další umělecký objekt, který na místě setrvá několik měsíců, dle charakteru díla.

Autoři děl: Matěj Al Ali, Jiří Beránek, Petr Dub, Pavel Karous, Eva Koťátková, Dominik Lang, Michal Moravčík, Tomáš Moravec, Michal Pěchouček, Pavla Sceranková, Michal Šeba, Benedikt Tolar, Dušan Záhoranský, Martin Zet, studenti z ateliéru socha a prostor FDULS ZČU

Soubor uměleckých intervencí pojmenovaný „Zen Plzeň“ s podtitulem „Město jako výstava“ je součástí akcí a událostí, které připravila Plzeň 2015 v rámci programu Evropského hlavního města kultury 2015, aby upoutaly pozornost k veřejnému prostoru. Záměrem je rozvíjet potenciál města a podpořit jeho kvalitativní proměnu. K uměleckým intervencím byla převážně vytipována místa v blízkosti centra Plzně, která mají zajímavou minulost, avšak  přítomnost je diskutabilní a budoucnost nejistá. Kurátor projektu Rostislav Koryčánek (mimo jiné realizátor brněnského projektu Sochy v ulicích) oslovil k účasti na projektu špičkové české a slovenské umělce (např. několik autorů děl pro Plzeň je držiteli Ceny Jindřicha Chalupeckého).

 „Kvalita života v tom či onom městě se dá hodnotit i podle toho, jakým způsobem se zde zachází s veřejným prostorem. Nejde ani tolik o to, zda ulice a náměstí jsou upravené a zametené, jako spíše o to, jaké tato místa umožňují aktivity. Stále obtížně překonávaným neduhem mnoha českých a moravských měst je fakt, že veřejný prostor je podřízen především dopravě, a to většinou automobilové. Přestavba takových míst, tak aby byla přívětivější pro obyvatele měst, je nákladná a komplikovaná i kvůli tomu, jak jsme si zvykli je užívat,“ dodává Rostislav Koryčánek ke koncepci projektu. „Jednou z možností, jak přimět místo a jeho uživatele k tomu, aby nahlédli lokalitu novým pohledem a ta se otevřela jinému způsobu svého užívání, je umělecký vstup do veřejného prostoru. Zen Plzeň je pomyslnou meditací o městě a úvahou, co Plzeň je a čím by mohla být do budoucna. K přemýšlení o povaze Plzně jsem přizval umělce, kteří mají zkušenosti se vstupem do veřejného prostoru nebo jejichž umělecký přístup obsahuje schopnost problematikou města se zabývat,“ doplňuje kurátor Rostislav Koryčánek.

Celý projekt začíná v úterý 28. dubna dvěma vernisážemi. Po té se každé poslední úterý v měsíci obyvatelům a návštěvníkům Plzně představí další umělecký objekt, který na místě setrvá několik měsíců, dle charakteru díla. V průběhu projektu doplní jednotlivé intervence tematické doprovodné programy.

„Jako první se představí dílo Pavla Karouse a Michala Pěchoučka. Jejich umělecká intervence je reflexí sousoší Rudolfa Svobody, bývalého památníku československo-sovětského přátelství, které je umístěno Anglickém nábřeží (tzv. schodech před Komerční bankou) od roku 1983. Umělci se dekonstrukcí abstraktní části sousoší a fotodokumentací mnohých dalších realizací R. Svobody ve veřejném prostoru snaží ukázat, že obsah děl sochaře Svobody skrývá, pod propagandistickým zevnějškem, barvitý obsah a že umělecká kvalita jeho soch je nesporná,“ popisuje spolukurátorka projektu Karina Kubišová.

Na vernisáži 28. 4. vystoupí dětský sbor Mariella, který mimo jiné přednese melodrama nastudované speciálně pro tuto příležitost. Od sedmi hodin pokračuje program v prostor DEPO2015, kde budou diváci svědky slavnostní expedice Sochy pro Plzeň, kterou vytvořili umělci Matěj Al Ali, Tomáš Moravec a Petr Dub. Než totiž autoři sochu odhalí Plzeňanům, odvezou jí do některého z partnerských měst Plzně jako diplomatickou misi Evropského hlavního města kultury Plzeň2015. Slavnostní večer bude pokračovat koncertem romské skupiny Kale.

Všechny vernisáže i instalace projektu Zen Plzeň jsou volně přístupné veřejnosti. 

Návrh Pavla Karouse a Michala Pěchoučka

HARMONOGRAM PROJEKTU

1/ Píseň pro Rudolfa, 

Pavel Karous / Michal Pěchouček 

schody před Komerční bankou, Anglické nábřeží

vernisáž: 28. 4. v 17 hod. (doba konání instalace 29. dubna – 27. listopadu)

2a/ Socha pro Plzeň, DEPO2015, Presslova 14 

Matěj Al-Ali / Petr Dub / Tomáš Moravec

vernisáž - slavnostní expedice: 28. 4. v 19 hod. (doba konání akce: 29. dubna – 20. listopadu)

3/ Budelíp, náměstí Emila Škody a podchod pod náměstím

pedagogové a studenti FDULS  ZČU - Jiří Beránek, Benedikt Tolar a studenti z ateliéru Socha a prostor 

vernisáž: 26. 5. v 17 hod. (doba konání instalace: 26. května – 27. listopadu)

4/ Trojmostí, Denisovo nábřeží (pod mostem Milénia) 

Pavla Sceranková / Dušan Záhoranský

vernisáž: 30. 6. v 17 hod. (doba konání instalace: 30. června – 30. Září)

Návrh Pavly Scerankové a Dušana Záhoranského

5/ Popel, ani popel, Rychtářka  - pravý břeh Mže, za ulicí Truhlářská a pivovarem Groll

Michal Moravčík / Martin Zet

vernisáž:  28. 7. v 17 hod. (doba konání instalace: 29. července – 28. září)

6/ Acuo

Michal Šeba a tým autorů multimediálního objektu Acuo, prostranství U Zvonu 

vernisáž: 25. 8. v 17 hod. (doba konání instalace: 25. srpna – 30. září)

7/ Nádražní nebe

Eva Koťátková / Dominik Lang

budova hlavního nádraží Plzeň

vernisáž: 29. 9. v 17 hod. (doba konání instalace: 29. září – 27. listopadu)

2b/ Socha pro Plzeň

Matěj Al-Ali / Petr Dub / Tomáš Moravec 

Vernisáž (ukončení akce): 20. 10. v 17 hod.

www.plzen2015.cz/zenplzen ; www.facebook.com/Pilsen2015;  zen.plzne.cz


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka