Do Plzně a Plas se od čtvrtka sjedou stavaři k diskuzi o ochraně před povodněmi

„Stojíme před úkolem rehabilitace přehradního stavitelství, osvědčené a účinné metody zadržování srážkových vod,“ říká pastprezident ČSSI Svatopluk Zídek.

Cílená propagace v Plzni

Stovka odborníků z tuzemska i zahraničí se sjede do Plzně a Plas u příležitosti Mezinárodní konference o spolupráci sousedních zemí při hospodaření s vodou a ochraně před povodněmi, kterou zde od 15. do 17. října pořádají Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT) a Český svaz stavebních inženýrů (ČSSI). Mezi hosty jsou významné osobnosti a přední odborníci na tuto tematiku z Čech, Slovenska, Maďarska, Rakouska, Německa a Polska.

Účastníci konference se budou zabývat problematikou vodohospodářských staveb nejen v souvislosti s povodněmi, ale i s účinnými postupy zadržování srážkových vod v krajině. „Téma povodní a současně hospodaření s vodou tak, abychom obohacovali zásoby podzemních vod, se ukazuje jako velmi aktuální. Letošní léto je to jasným důkazem. Konferenci jsme začali připravovat před více než rokem. Její tématika je naléhavější, než by se v té době možná mnohým zdálo,“ říká místopředseda ČKAIT Robert Špalek. Jak odborníci upozorňují, bez spolupráce a komplexního pohledu na celou situaci se není možné obejít. „V budoucnosti budeme čelit novým výzvám, souvisejícím s kontinentálním nedostatkem kvalitní pitné vody. Stojíme před úkolem rehabilitace přehradního stavitelství, osvědčené a účinné metody zadržování srážkových vod, metody, kterou v historii lidstva používaly vyspělé civilizace. Přitom současná legislativní praxe činí stavbu přehrad mimořádně obtížnou až zcela nemožnou,“ upozorňuje na situaci pastprezident ČSSI  Svatopluk Zídek.

Pro účastníky konference je připraven i doprovodný kulturní program. Konferenci zahájí mimořádný Galakoncert Karlovarského symfonického orchestru (KSO) nazvaný ´Od Vltavy k Dunaji´, který je otevřen široké veřejnosti. „I když konference řeší celospolečenské otázky, je určena odborníkům. Koncert je ale naopak otevřen plzeňské veřejnosti a svou koncepcí a dramaturgií vychází vstříc nejen velkým, ale i malým posluchačům,“ upozorňuje Robert Špalek. Koncert se koná v Měšťanské besedě v Plzni 15.10. od 19 hodin, KSO bude řídit významný český dirigent Ivan Pařík, vystoupí přední sólistka Divadla J. K. Tyla v Plzni Radka Sehnoutková. Před vlastním slavnostním večerem navštíví účastníci konference také prostory DEPO 2015.

Samotná konference se koná v Plasích v nově otevřeném Centru stavitelského dědictví Národní technické muzea. Součástí konference je i komentovaná prohlídka centra. Na 17. října je pro zahraniční a domácí hosty připravena prohlídka západočeské metropole a jejích nejvýznamnějších památek.
Odborné texty a diskusní příspěvky konference vyjdou ve sborníku, který bude k dispozici odborné veřejnosti.

Konference se koná u příležitosti 150.výroční založení první české inženýrské organizace a pod záštitou Ministerstva kultury ČR a Ministerstva zemědělství ČR. Je součástí programu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 14.10.2015 08:12



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka